Suikerfeestboxen voor minderbedeelden

Mees Vriens uit Horst viert dit jaar voor het eerst de ramadan. Het is voor haar een tijd van bezinning, van stilstaan bij en dankbaar zijn voor wat je hebt. Tegelijkertijd heeft ze er ook een actie aangekoppeld. Door geld in te zamelen wil ze suikerfeestboxen samen gaan stellen voor mensen die het minder hebben.

De 25-jarige Mees werkt in een zorgwoning voor mensen met een beperking in Venray. Daarnaast volgt ze nog de combinatieopleiding maatschappelijke zorg en verpleegkunde. Haar hele leven is ze al geïnteresseerd in andere culturen, vertelt ze. “Ik vind het interessant om me te verdiepen in andere culturen en geloven. Ik ben wel gedoopt, maar verder niet gelovig. Het is de eerste keer dat ik de ramadan vier. Ik wilde het een keer proberen, het leek me mooi om iets nieuws uit te proberen. In eerste instantie voor een week, gewoon om te ervaren hoe het is. Het beviel me echter zo goed, dat ik besloot het te verlengen.” Hoewel ze wel met anderen had gesproken die eerder de ramadan hebben gevierd en hen om tips had gevraagd, had ze niet echt een idee wat ze kon verwachten. “Het niet eten ging me vrij makkelijk af, maar het de hele dag niet mogen drinken, dat vond ik wel lastig. Ik had veel hoofdpijn en ik merkte dat mijn energieniveau omlaagging. De eerste keer dat ik na zonsondergang weer mocht eten, was zo intens. Dan is de hoofdpijn zo vergeten. Ik heb er inmiddels ook een weg in gevonden. Werken is ook een goede afleiding. Sowieso ga ik er altijd vol voor als ik me iets ten doel heb gesteld. Bovendien geeft mij dit zoveel voldoening.” Ze vertelt dat ze bij een gezin thuis werd uitgenodigd om de iftar, de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten, te delen. “Dat was een hele mooie en bijzondere ervaring.”

Volle koelkast
De ramadan vieren is voor Mees ook een manier om stil te staan bij wat ze heeft. “Er zijn mensen die niet zomaar een volle koelkast op kunnen trekken, zich maar één maaltijd per dag kunnen veroorloven en zelfs geen warm water hebben. Het is goed om je dat te beseffen. Je wordt je tijdens zo'n periode bewust van wat je allemaal eet en drinkt en dat je daar dankbaar voor mag zijn. Daarnaast krijg ik ook heel veel support van mijn familie en vrienden en daar haal ik veel energie uit.” In een dagboek houdt ze haar ervaringen bij en ook welke plannen ze heeft. Een daarvan was het idee om een zogenoemde suikerfeestbox op te gaan zetten. Met het Suikerfeest wordt traditioneel het einde van de ramadan gevierd. Er worden onder andere speciale gerechten bereid en cadeautjes uitgedeeld. “Het leek mij mooi om boxen samen te stellen voor mensen die zich dit niet zo goed kunnen veroorloven. Het wordt een box met voedingsmiddelen en ook speelgoed voor de kinderen. Op Instagram heb ik een oproepje geplaatst om mensen te vragen iets te doneren en dat heeft een mooi bedrag opgeleverd. Daarnaast heeft de Versmarkt in Venray toegezegd producten te doneren. Via Vluchtelingenwerk Horst aan de Maas kan ik contact leggen met zeven huishoudens en hen volgende week woensdag zo'n box overhandigen.”

Positief
Het vieren van de ramadan heeft haar zoveel positiefs gebracht, dat ze zich voor heeft genomen dit voortaan elk jaar te doen. Ook wil ze anderen overtuigen zich bij haar aan te sluiten. “Het is zoveel meer dan alleen vasten, het is echt een goede manier om stil te staan bij wat je hebt.”
Neem voor meer informatie contact op met Mees via meesvriens@hotmail.com

Tekst en beeld: Marieke Vullings