Veel nieuwe culturele initiatieven in coronajaar

De gemeente Horst aan de Maas blikt door middel van de zogenaamde Cultuurmonitor terug op het afgelopen cultuurjaar. Wethouder Han Geurts is trots op alle initiatieven die ontstaan zijn, ondanks de tegenwerking van het coronavirus. Ook blijkt uit de Cultuurmonitor dat er veel activiteiten niet door konden gaan.

Horst aan de Maas heeft, net als veel andere gemeentes in Nederland, een zwaar cultuurjaar achter zich. Door het coronavirus kon het grootste gedeelte van de culturele evenementen geen doorgang vinden. Van de 207 culturele organisaties in Horst aan de Maas kon 51 procent geen activiteiten organiseren door corona. 83 procent organiseerde minder activiteiten. Een logisch gevolg van de coronacrisis, veel activiteiten mochten ook niet doorgaan. Cultuurwethouder Han Geurts bekijkt het van een andere, positieve kant. "Het klopt inderdaad dat veel culturele organisaties het moeilijk hebben", zegt hij. "Maar de coronacrisis heeft ook veel mooie nieuwe initiatieven gebracht. Kijk naar al die online evenementen, georganiseerd door sozen, sportverenigingen en andere clubs. Zo ben ik bijvoorbeeld heel blij met Funpop Online. Het festival kon uiteraard niet doorgaan, maar de organisatie wilde evengoed een evenement organiseren voor haar doelgroep." Geurts noemt ook de documentaire Wei van filmmaker Ruud Lenssen. "Deze voorstelling trok honderden mensen naar de bioscoopzaal in de buitenlucht. In deze documentaire wordt gepraat over dementie en mantelzorgschap. Zo'n voorstelling is veel beter dan een informatieavond met een presentatie over de mantelzorg. Dit raakt mensen, het komt veel meer binnen."

Cultuur maken
Ook is Horst aan de Maas een aantal kunstwerken rijker sinds het afgelopen jaar. "Het kunstwerk Le Couple in Grubbenvorst is daar een mooi voorbeeld van. Het eert kunstenaar Cees van den Bergh. Of kijk naar het OLS-kunstwerk in Sevenum, waar geschiedenis en cultuur samenkomt. En dan heb ik het nog niet gehad over 't nieuwe Horster Hundje in Horst en de Zaerumse Aezel op de rotonde in Sevenum." Ook op gebied van het ontdekken en ontwikkelen van cultuur is Horst aan de Maas vooruit gegaan, zegt Geurts. "Kinderen sporten veel, dat is bekend. Maar nu zie je ook dat veel kinderen bijvoorbeeld muziekles volgen, via scholen proberen we dit te promoten. Door corona krijg je meer het besef dat je de cultuursector mist en ga je voor een muziekles of ga je op toneel. Die sociale contacten zijn zo enorm belangrijk. Je maakt samen cultuur."

Gasthoês

't Gasthoês is op zaterdag 1 mei geopend, een hoogtepunt voor Geurts. "Dat is iets waar je al jaren naar toe leeft. Ook dit is een mooi voorbeeld van cultuur. In het pand komen heel veel verschillende soorten organisaties samen en dat is precies wat 't Gasthoês is: een cultureel centrum. Voor ons is het normaal dat we een Muzikantine hebben, dat er koren- en museaoverleggen zijn, maar bij veel gemeentes is dat niet. Daar mogen we echt trots op zijn."

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Happy Miel