Gasthoês geopend

Met een handtekening van wethouder Han Geurts en bestuurslid Hans Vloet werd zaterdag 1 mei cultureel centrum 't Gasthoês in Horst officieel heropend. Na ruim twee jaar verbouwen en renoveren kunnen de inwoners van Horst aan de Maas er niet alleen terecht voor voorstellingen, maar ook voor het lenen van een boek of om gewoon een kopje koffie te drinken.

Even daarvoor vertelde de wethouder dat het voor hem een spannende en bijzondere dag was. "We hebben zeker tegenwind gehad", blikt hij terug, "letterlijk zelfs toen een storm het dak eraf waaide." Maar na ruim twee jaar kan het verbouwde Gasthoês dan eindelijk in gebruik worden genomen. Het gebouw moet een soort inloopcentrum worden, waar bezoekers ook terecht kunnen voor een kopje koffie en het lezen van de krant. Alle bezoekers en gebruikers komen via de centrale ingang aan de voorzijde het gebouw binnen. "We gebruiken allemaal dezelfde voordeur, er gaat niemand via de achterdeur naar binnen", aldus Geurts. De eerste gebruikers hebben hun plekje al ingericht. Zo opende de bibliotheek maandag 3 mei officieel de deuren. De bieb is nu over twee verdiepingen gehuisvest in de oude kapel. "Het doet inderdaad denken aan die boekhandel in Maastricht (in de Dominicanenkerk, red.)," beaamt de wethouder. "Het is Maastricht in het klein." En waar het oude Gasthoês door alle trappetjes en gangen zeventien niveauverschillen kende, is dat nu teruggebracht naar tien. Ook is er een lift die nu helemaal tot bovenin het gebouw komt.
De grote zaal heeft plek voor driehonderd bezoekers. Die kunnen plaatsnemen op de verplaatsbare tribune en mocht 't Gasthoês in de toekomst een bioscoopfunctie krijgen, dan is daar met de inrichting ook al rekening mee gehouden. Die bioscoop blijft voorlopig nog een wens, de eerste voorstellingen staan echter wel al op het programma. Op vrijdag 4 juni treedt cabaretier Peter Pannekoek op, vrijdag 20 juni staat een luisterconcert van Jack Poels gepland.

tekst: Marieke Vullings
Beeld: Sten Jetten