Dendron-leerling plaatst zich voor scheikundeolympiade

Stan Vullings uit Grubbenvorst heeft zich geplaatst voor de nationale scheikundeolympiade. De vwo6-leerling van het Dendron College behoort daarmee tot de top 15 beste scheikundeleerlingen van Nederland.

De scheikundeolympiade is een wedstrijd voor leerlingen van het vwo en de havo, waar hun scheikundige vaardigheden getest worden. "Mijn lerares scheikunde Natalie Visser heeft mij vorig jaar gevraagd of ik mee wilde doen aan de olympiade", vertelt de 19-jarige Vullings. "Doordat ik van het bestaan van de olympiade af wist heb ik dit jaar zelf gemeld dat ik mee wilden doen. Het leuke aan scheikunde vind ik dat het overal terug te vinden is, van de accu in een auto tot het bereiden van een maaltijd. Ook vind ik het interessant om te leren over de wereld om ons heen, waarom iets bijvoorbeeld een bepaalde kleur heeft. Het heeft iets om met behulp van die kennis weer nieuwe dingen te maken en de wereld beter te begrijpen.
De eerste voorronde op school bestond uit alle examenstof scheikunde voor het vwo. Je moest van deze stof een toets maken. Daarna kwam de tweede voorronde, je kreeg nieuwe stof die je moest beheersen zoals kwantum mechanica en thermodynamica. Hier moest je ook weer een toets over maken." Na deze toets worden de twintig beste van Nederland bepaald. Die gaan dan door naar de olympiadeweek, waarna de vier beste uit deze ronde door mogen naar de internationale wedstrijd. "Op de olympiadeweek worden we al voorbereid op de internationale ronde, dit wordt gedaan door middel van colleges en practica. Hoe ik me daarop ga voorbereiden? Goede vraag, ik heb er nog niet echt over nagedacht. Ik denk dat ik gewoon de stof die ik al heb gekregen een paar keer doorneem."

Wereld
De internationale olympiade vindt plaats in Japan. De deelnemers maken daar twee toetsen van elk vijf uur, daarnaast zijn er er excursies en activiteiten. "Maar het beste gedeelte is dat je andere finalisten van over de hele wereld leert kennen", vindt Stan. Hij schat zijn kansen om daadwerkelijk op het vliegtuig naar Japan te stappen redelijk in, zegt hij. "Aangezien er twintig man deelnemen en er vier door mogen is de kans één op vijf. Maar ik werk liever om de kansen te vergroten. Ik heb geen idee hoe de anderen zullen scoren, maar schat dat ik een redelijke kans heb. Ik wil later zeker iets met scheikunde gaan doen, de vraag is alleen nog wat. Zoals ik al zei is de scheikunde erg breed en staat er nog een wereld vol mogelijkheden open."

Tekst: Marieke Vullings