'Het is noodzakelijk om hier bij stil te staan'

3-5-2018 door: Redactie
De Nationale Dodenherdenking vindt dit jaar plaats op vrijdag 4 mei. Ruim driekwart van de inwoners van Horst aan de Maas staat stil bij de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarna. Dit doen zij voornamelijk door op die dag om 20.00 uur twee minuten stilte te houden. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

Tijdens de Nationale Herdenking worden de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies daarna herdacht. In Horst aan de Maas neemt de meerderheid van de inwoners op deze dag een moment om even bij deze mensen stil te staan. “Het is voor iedereen van belang om er bij stil te staan wat het betekent om vrijheid te hebben. Kijk maar eens wat er nu heden ten dage in Syrië gebeurt. De slachtoffers voor onze vrijheid moeten dus jaarlijks herdacht worden”, vindt deze persoon. Een ander zegt: “Ik vind dit persoonlijk een belangrijkere dag dan bijvoorbeeld Koningsdag. Vooral nu we in een generatie leven, waarbij vrijheid vanzelfsprekend is, is het van belang dat we er aandacht aan besteden, dat dit niet altijd was en nu ook nog steeds niet overal is.”

Het merendeel van de inwoners herdenkt door om 20.00 uur twee minuten stilte te houden of naar een uitzending van de herdenking op tv te kijken. Sommigen kiezen ervoor om een herdenkingsdienst bij te wonen, de vlag halfstok te hangen of een bezoek te brengen aan het kerkhof. “Ik loop vaker in Ysselsteyn over het Duitse kerkhof en bedenk me dan hoe verschrikkelijk veel gezinnen hierdoor in verdriet zijn gestort”, laat deze inwoner weten. “Niet iedere Duitser wilde meevechten in de oorlog.”

Iets meer dan de helft van de inwoners, 53 procent, vindt dat vrijheid een vanzelfsprekend goed is. Al moet daar wel aan gewerkt worden. “Hoe mooi zou de wereld er uitzien als overal iedereen zijn menig kan zeggen en vrij rondlopen waar dan ook”, zegt iemand. Anderen beseffen dat we het in Nederland goed getroffen hebben. “Vanzelfsprekend? Nee! Als je naar de toestand in de wereld kijkt hebben we in Nederland gewoon geluk op dit moment.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie