Voorlopige percentages gemeenteraadsverkiezingen

19-3-2014 door: Redactie
CDA levert in maar blijft grootste, SP wint en wordt tweede. Het CDA blijft de grootste partij van Horst aan de Maas, maar moet twee zetels inleveren. Waar de partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog 40,7 procent van de stemmen en elf zetels kreeg, moet de partij het dit jaar met 33,9 procent van de stemmen en negen zetels doen.
maskTop
Voorlopige percentages gemeenteraadsverkiezingen
maskBottom

In de voorlopige einduitslag wint de SP twee zetels. Essentie verloor licht en werd daarbij voorbij gestreefd door de SP. Thijs Coppus, lijsttrekker van SP Horst aan de Maas, was uitermate tevreden over de uitslag. “Mijn hemel, dit is geweldig. We hebben een kwart van de stemmen. CDA is de grootste, zij zijn aan zet om een coalitie te vormen. Ik vind dat ze niet om ons heen kunnen en dat we heel serieus om de tafel moeten. Natuurlijk zijn er verschillen, maar deze zijn zeker niet onoverbrugbaar en we hebben ook veel overeenkomsten. Het mag duidelijk zijn dat het NGB-dossier zeer belangrijk voor ons is. We hadden deze overwinning niet verwacht. We hebben onze positie flink verstevigd.”

CDA: Verlies beperkt gehouden

Bob Vostermans, lijsttrekker van het CDA, vindt twee zetels verlies niet onoverkomelijk: “Ik ben eigenlijk niet ontevreden. Je ziet dat het CDA landelijk verliest en in Horst aan de Maas weten we het beperkt te houden. Daar ben ik trots op. Ik wil uiteraard de SP feliciteren en we gaan zeker met de partijen om de tafel zitten.”

Bram Hendrix, lijsttrekker van Essentie geeft aan op meer gehoopt te hebben. Zijn partij blijft op de zes zetels die ze had. “We hadden gerekend op winst, maar we zijn blij dat we stabiel zijn gebleven. We zijn een jonge partij en vanuit mijn studie politicologie weet ik dat je bij de volgende verkiezingen een dipje kunt hebben. In mijn woonplaats Sevenum heb ik veel stemmen gehaald. Daar ben ik natuurlijk heel trots op. De grootste is het CDA en de grote winnaar is natuurlijk de SP. We zijn niet aan zet, maar we zijn klaar om te regeren. We hebben laten zien dat wij dat kunnen.”

Tegen landelijke tendens

D66 is bij de tweede verkiezingen op rij iets groter geworden, maar blijft waarschijnlijk op twee zetels. Waar de partij in 2009 een krappe 7 procent van de stemmen kreeg, is dat nu 8,3 procent. Henk Kemperman: “Ik ben toch een beetje teleurgesteld, maar we zijn stabiel gebleven. Die zegeningen moet je dan maar tellen. Met weinig mensen hebben we veel behaald, daar ben ik blij mee. We hadden gehoopt op de landelijke tendens mee te liften.” PvdA behoudt haar drie zetels met 11,4 procent van de stemmen tegenover 11,2 in 2009. Birgit op de Laak: “Tegen de landelijke trend in hebben we niet verloren. Bij de vorige verkiezingen hikten we tegen drie zetels aan. Nu zitten we op ruim 250 stemmen meer. Ik ben ontzettend trots want de verliezen in het land zijn erg groot.”

Vrijdag wordt de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt. De partijen gaan nu in gesprek over de coalitievorming. De huidige coalitie CDA-Essentie-PvdA zou met 18 van de 27 zetels een meerderheid hebben.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie