Vakantietip: Zweden

27-7-2017 door: Helmie van de Riet
Lekker onderweg zijn met een camper is voor ons de ultieme manier om vakantie te vieren en om op alle plekken te komen waar we willen zijn. Heerlijk langzaam het veranderende landschap aan je voorbij laten gaan.
maskTop
Vakantietip: Zweden
maskBottom

Elk land heeft zo haar eigen kleuren. Het is trouwens erg fijn om markten in het buitenland te bezoeken. Een makkelijke en toegankelijke manier om de inwoners, de gewoontes, kleuren en geuren van een land goed te leren kennen.

Een aantal jaren geleden ging onze reis naar Zweden. We hielden een tussenstop in Denemarken, want vlak aan de kust ligt namelijk een prachtig museum: Louisiana. De plek én de kunst die ze in dit prachtige ruime gebouw tentoonstellen, maken het samen tot een fantastische ervaring.

We hadden thuis al een aantal dingen uitgezocht die we wilden bezoeken, maar onderweg laten we ons graag verrassen. Zoals in Örebrö, waar een groots feest was omdat de stad haar 800-jarig bestaan vierde. We kwamen er middenin terecht en overal was kunst, binnen en buiten, overal waren klederdrachten en handwerken te zien.

Tuurlijk gaan we onderweg op de fiets. We belandden in een slaapdorp dachten we, maar dat was maar schijn. Want toen we op een terrasje een folder lazen ontdekten we dat het dorp een eeuwenoude geschiedenis in zich verscholen had. We kwamen toevallig in gesprek met de conservator van het museum en op een gegeven moment stonden we achter de schermen. En we kregen gewoon een privérondleiding omdat we uit Nederland kwamen. Wat schetste onze verbazing toen één van de oudste handgeschreven bijbels van Europa voor ons lag: achter kogelvrij glas zou je verwachten, maar allesbehalve dat. Ik kon ‘m zelfs rúiken, je kent dat vast wel, zoals oude boeken kunnen ruiken. Prachtig handgeschreven en de hoofdletters verlucht met goud, zilver en aquamarijn. Monnikenwerk, letterlijk en figuurlijk. Zo’n verrassing, daar kun je alleen maar van dromen.

Vakantietip: Zweden zijn erg gastvrij, ze zijn apetrots op hun gazon, ze verven hun huizen in Zweeds rood, er heerst échte rust en Zweeds lijkt enorm op ons eigen dialect, dus je kunt jezelf heel makkelijk verstaanbaar maken.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie