Wie schrijft, die blijft

28-9-2017 door: Redactie
Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven schreef het Algemeen Dagblad eerder deze maand. Op school wordt minder aandacht besteed aan schrijfvaardigheid en dat is een slechte zaak vindt 85 procent van de inwoners van Horst aan de Maas. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

Een ruime meerderheid, 73 procent, van de inwoners van Horst aan de Maas geeft aan nog regelmatig met de hand te schrijven. Omdat ze het bijvoorbeeld persoonlijker vinden een handgeschreven kaart naar iemand te sturen. “Wie schrijft, die blijft is mij geleerd. Ik vind handgeschreven documenten erg mooi en veel persoonlijker”, zegt deze persoon. Iets meer dan een kwart zegt nog maar af en toe de pen ter hand te nemen en dat is niet zonder gevolgen merkt deze inwoner. “Omdat ik ook al op leeftijd ben en meestal mijn schrijfwerk op de laptop doe, merk ik dat mijn vaardigheid om met de hand te schrijven hard achteruit is gegaan in de laatste jaren.”

Goed leren schrijven hoort bij de ontwikkeling van een kind, vinden de meeste inwoners. Het zou daarom een slechte zaak zijn als kinderen minder met de hand gaan schrijven, ook al wordt er tegenwoordig meer met tablets en laptops gewerkt. Met de hand schrijven is namelijk goed voor de fijne motoriek. Zou het daarnaast ook niet vreemd zijn als we, op het moment dat pc of tablet het niet meer doet, niet eens een briefje kunnen schrijven? Anderen denken dat het simpelweg een kwestie van vooruitgang is. “Als iets niet meer functioneel is, zal het geleidelijk verdwijnen. Mijn generatie is opgegroeid met schrijven. De huidige generatie met tablets en laptops. Dat is een realiteit waarmee we moeten omgaan.”

Om de motoriek van een kind te ontwikkelen is het ook belangrijk wanneer daar thuis aandacht aan wordt besteed, vindt 82 procent. “Zowel grove als fijne motoriek zijn van groot belang voor een leven lang gezond functioneren. In deze tijd van binnen zitten met tablet en telefoon ontwikkelt deze motoriek zich niet vanzelf meer. Dus is het nodig er extra aandacht aan te besteden. En zoals bij alles wat geleerd moet worden ligt de basis wat mij betreft bij ouders en gezin.”

TipHorstaandeMaas is een samenwerkings­verband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête, kijk op www.tiphorstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie