EHBO vormt vaak sluitpost van evenement

17-8-2017 door: Redactie
Het Rode Kruis luidde onlangs de noodklok: er dreigt een tekort aan EHBO’ers voor de jaarlijkse zomerevenementen. Wie een evenement organiseert is verplicht ervoor te zorgen dat er EHBO aanwezig is. Een meerderheid van de inwoners van Horst aan de Maas, 61 procent, vindt dat evenementen er zelf voor moeten zorgen dat ze het aantal verplichte EHBO’ers in huis heeft. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

In Horst aan de Maas heeft 11 procent van de inwoners een geldig EHBO-diploma. De meerderheid niet. Door de toename van het aantal evenementen in de zomer, zijn er ook meer EHBO’ers nodig. Ook moeten ze aan steeds strengere veiligheidseisen voldoen, zegt het Rode Kruis. De aanwezigheid van EHBO’ers bij evenementen is verplicht en in de vergunning staat per hoeveel bezoekers een EHBO’er nodig is. Evenementen zijn zelf verantwoordelijk voor het aantal EHBO-vrijwilligers dat ze nodig hebben, vindt 61 procent van de mensen.
“Wanneer men een evenement organiseert, hoort daar in mijn ogen alles bij, ook de EHBO’ers”, vindt deze persoon. Een ander voegt toe: “Ik ben zelf evenementenleider bij de EHBO-vereniging. Sommige clubs lezen het wel in de vergunning van de gemeente, maar vaak is het toch een sluitpost. Ze denken het wel met BHV’ers af te kunnen, maar dat zijn echt nog geen EHBO’ers.” Een derde zegt: “Als ze geen voldoende vrijwilligers kunnen krijgen moeten ze het evenement kleiner opzetten of afschaffen.”

Anderen vragen zich of alles met vrijwilligers opgelost moet worden. “Bij evenementen zijn meestal verenigingen betrokken. Als iedere vereniging zorgt voor enkele EHBO’ers binnen de club kom je al een heel eind. Als een evenement dan toch EHBO’ers van buitenaf nodig heeft kun je ze daarvoor een vergoeding laten betalen. Wellicht kun je een EHBO’er dan ook een vergoeding geven.”

TipHorstaandeMaas is een samenwerkings­verband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête, kijk op www.tiphorstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie