Uit The Dutch Female Board Index 2016 blijkt dat in 2015 slechts 17 van de 212 bestuursfuncties bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven door vrouwen werden bezet. Het zogenoemde glazen plafond bestaat nog steeds. Dat blijkt ook uit de Gender Gap Index, die inzicht geeft in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen als het gaat om bijvoorbeeld politieke invloed. Daar staat Nederland op de zestiende plek. Redenen genoeg voor de Europese Commissie om een vrouwenquota in te stellen. De meerderheid van de inwoners van Horst aan de Maas vraagt zich echter af of dit nu zoveel zoden aan de dijk zet. Want levert zo’n quotum wel de juiste kandidaat op? “De functie moet naar de beste kandidaat gaan, man of vrouw maakt niet uit”, zegt iemand. Een ander beaamt dit: “Maak de kandidaten anoniem en kies gewoon diegene die het beste is, of het beste in het team past.” Een derde breekt echter een lans voor de vrouwenquota. “Het kost tijd voordat de ouderwetse mannenbolwerken (netwerken) doorbroken worden, daar kunnen vrouwenquota bij helpen. Er zijn voldoende goed gekwalificeerde vrouwen beschikbaar.”
Toch vindt 48 procent dat zo’n quotum kan leiden tot discriminatie tijdens sollicitatieprocedures. Bedrijven kijken dan alleen nog maar naar de cijfertjes in plaats van de kwalificaties van een kandidaat. “De neiging is om dan percentages na te streven. Dat leidt altijd tot discriminatie”, vindt deze persoon. “Ook positieve discriminatie is discriminatie.”
TipHorstaandeMaas is een samenwerkingsverband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête, kijk op www.tiphorstaandemaas.nl