‘Wij behandelen de oorzaak, niet de symptomen’

9-1-2014 door: Redactie
Een geneeskunde die de laatste jaren steeds populairder wordt, is osteopathie. Dit is een geneeskunde waarbij het hele lichaam onderzocht wordt en de oorzaak van de klacht centraal staat. Osteopaat Adri Raaijmakers legt het een en ander uit over deze nog vrij onbekende vorm van therapie.
maskTop
‘Wij behandelen de oorzaak, niet de symptomen’
maskBottom

"Osteopathie is een therapie waarbij gekeken wordt naar het gehele lichaam en waar bewegingsverlies zich openbaart. We behandelen botten, spieren, banden, organen, geven voedingsadviezen en we kijken naar het craniosacrale systeem. Dit is de relatie tussen de schedel en het heiligbeen”, zegt Adri Raaijmakers. Een osteopaat zoekt niet naar de symptomen van een klacht, maar naar de oorzaak. “Deze klachten kunnen van alles zijn. Chronische rugpijn, een uitstralende pijn in een arm of been, migraine, een whiplash, slechte darmwerking, nekklachten of buikpijn.”

Binnen de osteopathie bestaan volgens Raaijmakers twee stromingen. De biomechanische is er daar een van. “Ik doe zelf aan deze stroming. Wij geloven dat de mens biologisch één geheel is en alle afzonderlijke delen elkaar beïnvloeden. Ik vergelijk het lichaam altijd met een klok, waarbij de radertjes ook allemaal goed moeten lopen.” De andere stroming is de biodynamische. “Bij deze stroming gaat het veel meer om het voelen van het lichaam.”

De osteopathie vindt zijn oorsprong in de vorige eeuw en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still. “Hij combineerde zijn medische kennis met eigen, nieuwe inzichten. Zo kwam hij tot het inzicht dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid.” Osteopathie kwam rond 1980 op in Nederland. “Sindsdien wordt het steeds populairder. Een van de oorzaken daarvan is dat mensen direct het resultaat merken van de behandeling. En dat vinden ze fijn”, denkt Raaijmakers.

Osteopathie is een manuele geneeskunde. “Dat willen zeggen dat we alles met onze handen doen tijdens een behandeling. Er komen geen apparaten en medicijnen aan de pas.” Raaijmakers geeft aan dat een behandeling het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert. “De meest voorkomende klachten zijn nek- en rugklachten. Deze kunnen verholpen worden door onder andere manipulaties toe te passen, oftewel kraken. Zo drukt de wervel niet langer op zenuwen of bloedvaten, waardoor deze weer vrij kunnen stromen.”

Volgens de osteopaat zijn er veel voordelen aan osteopathie. “De patiënt voelt meteen resultaat, omdat wij de oorzaak van de klacht aanpakken en niet de symptomen. Ook kost het veel minder tijd dan bijvoorbeeld fysiotherapie. Wij behandelen iemand nooit meer dan vijf keer, tenzij we te maken hebben met een chronische patiënt. Die zijn ook te behandelen, maar dat duurt wel langer.” De therapie is voor iedereen geschikt, maar Raaijmakers geeft wel aan dat als onderdelen van het lichaam neurologisch kapot zijn, ze niet meer te behandelen zijn.

Osteopaten zijn ook coaches en adviseren mensen over voeding, geeft Raaijmakers aan. “Overbelasting door verkeerde voeding kan uiteindelijk leiden tot ophoping van gifstoffen in bloedvaten, waardoor de weefsels verharden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We sporen de mensen ook aan om te bewegen, want daar zijn we voor gemaakt.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie