Willem Gielen wint ­scriptieprijs

20-4-2017 door: Redactie
Willem Gielen (24) uit America heeft dinsdag 11 april de Jan Brouwers Scriptieprijs voor Maatschappij­wetenschappen gewonnen. Deze prijs verdiende hij met zijn scriptie over de vraag waarom mensen op sociaaldemocratische partijen stemmen.
maskTop
Willem Gielen wint ­scriptieprijs
maskBottom

“De jury voor de Jan Brouwer Scriptieprijs 2017 had het dit jaar bijzonder gemakkelijk. Want al was ook deze keer het gemiddelde niveau zeer hoog, de scriptie van Willem Gielen sprong er volgens het unanieme jury-oordeel duidelijk uit.” Zo begint de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen het juryrapport over de scriptie van Gielen. Dinsdag 11 april nam hij de prijs tijdens in ontvangst. Met deze scriptie heeft hij eerder zijn studie politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen afgerond.

In de scriptie heeft hij onderzocht waarom mensen op sociaaldemocratische partijen stemmen. Gielen: “Vanuit vroeger zijn het mensen uit de arbeidersklasse die op deze partijen stemmen. Maar waar het eerst ging om vooral economische zaken, zijn nu culturele thema’s, zoals immigratie en bijvoorbeeld vrijheden voor homoseksuelen, ook belangrijk.” Volgens hem besteden de sociaaldemocratische partijen hier echter te weinig aandacht aan. “Het is begrijpelijk omdat ze door een standpunt in te nemen kiezers kunnen verliezen. Maar door geen standpunt in te nemen verliezen ze ook kiezers.”

Gielens scriptie werd voor de prijs opgegeven door zijn scriptiebegeleider. “Ik kreeg een berichtje van hem of ik het goed vond als hij mij opgaf. En dat ik nu de prijs gewonnen heb is heel leuk. Ik heb zes maanden, waarvan drie maanden fulltime, aan mijn scriptie gewerkt. Ik ben eigenlijk altijd wel onzeker of ik iets goed doe. En nu had ik wel het gevoel dat het goed was, maar dit had ik niet verwacht.” Bij de prijs hoorde ook een geldbedrag van 2.000 euro. Maar het leukste is volgens Gielen de waardering. “Het geld is gewoon mooi meegenomen.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie