‘Met rolstoeldansen dicht bij mensen komen’

17-8-2017 door: Redactie
Dansen is altijd haar passie geweest. Sabrina van den Bekerom (38) uit Horst is geboren met een open rug. Vanaf haar vijfde zat ze op ballet, op haar vijftiende belandde ze in een rolstoel. Toch bleef haar passie voor dansen: op haar zeventiende is ze begonnen met rolstoeldansen. In Blitterswijck danst ze één keer in de week bij Roll for fun.
maskTop
‘Met rolstoeldansen dicht bij mensen komen’
maskBottom

Sabrina is inmiddels instructeur assistent van Els Kusters (65) uit Leunen, die rolstoeldansinstructeur is bij Roll for fun. “Rolstoeldansen is een nog steeds onbekende sport waar veel mensen niet van weten wat ze zich ervan moeten voorstellen. Ze denken vaak dat mensen met een beperking in een dansgroep bij elkaar komen om gek te doen en dit dansen te noemen”, vertelt Sabrina. Els knikt bevestigend. “Mensen denken vaak dat het gaat om wat getrek en geduw aan iemand in een rolstoel, terwijl rolstoeldansen net als bij gewoon dansen vanuit twee kanten komt.”

Bij rolstoeldansen zijn er net als bij gewone dansen verschillende genres en stijlen. Zo wordt er niet alleen ballroom gedanst maar is er ook freestyle, showdance, Latin of groepsdans. De sport maakt het voor iedereen mogelijk om te dansen. In wedstrijden wordt er onderscheid gemaakt tussen mensen die naast hun onderlichaambeperking ook een bovenlichaambeperking hebben en mensen die alleen een onderlichaambeperking hebben. “Dit onderscheid wordt gemaakt vanwege de danstechnieken”, legt Els uit. “Met normaal dansen span je je buikspieren aan om vanuit daar de energie naar je gehele lichaam te verspreiden. Bij rolstoeldansen verspreid je deze energie vooral naar je bovenlichaam en je handen.”

Bij dansvereniging Roll for fun wordt echter geen onderscheid gemaakt. “Natuurlijk vraag ik mensen wel om aan te geven wanneer zij iets niet kunnen, maar bij ons ligt de nadruk niet op de beperking. We zoeken juist de mogelijkheden van de beperking op in plaats van dat we ons focussen op de dingen die niet mogelijk zijn”, licht Els toe. “Zo werken we 

bijvoorbeeld met hulpstokken bij dansers met een halfzijdige verlamming. Of dansen we met een rolstoelduwer als een danser niet in staat is zelf zijn rolstoel te bedienen” “Daar komt ook nog bij dat je in iedere rolstoel kan dansen. Elektrisch of een dansrolstoel, beperking of geen beperking, dansen is altijd mogelijk”, vult Sabrina aan.

Het mooie aan rolstoeldansen is volgens Sabrina en Els de mogelijkheid om emotioneel dicht bij mensen te kunnen komen. “Muziek kan zoveel herinneringen oproepen en dans speelt daarop in. Laatst waren we bij stichting De Zonnebloem voor een demonstratie. In het publiek zat een echtpaar dat altijd samen gedanst heeft. Helaas belandde de echtgenoot in een rolstoel en zijn ze gestopt met dansen. We hebben hen de dansvloer op gehaald en voor het eerst in lange tijd hebben ze weer gedanst. Dat is zo ontzettend mooi, dat iets wat eerst voor onmogelijk werd gehouden nu mogelijk wordt.”

Roll for fun is een dansvereniging voor mensen met een lichamelijke beperking en valt onder stichting BES Meerlo. Er wordt wekelijks op
donderdagavond gedanst in Blitterswijck. Onder leiding van Els Kusters en Sabrina van den Bekerom worden danslessen voor mensen in een rolstoel en met rollator gegeven. Ze organiseren diverse demonstraties en proeflessen op evenementen. Het motto van de vereniging is dat je veel meer kunt met een beperking dan je denkt. “Dansen in een rolstoel is helemaal niet moeilijk”, vertelt Sabrina. “Je moet alleen wel uitkijken dat je niet over iemands tenen rijdt.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie