'Een hechte club'

14-9-2017 door: Redactie
Het Reünie Orkest Limburgse Jagers (ROLJ) viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Het orkest is in 1992 opgericht in navolging van het een jaar eerder opgeheven Tamboer- en fanfarekorps der Limburgse Jagers. Jeu Savelkoul uit Grubbenvorst is trombonist in het ROLJ. Op zondag 17 september geeft het orkest een optreden in museum De Locht in Melderslo.
maskTop
'Een hechte club'
maskBottom

Jeu Savelkoul zat in 1967 bij de laatste lichting van het Tamboer- en fanfarekorps der Limburgse Jagers, toen gestationeerd in Blerick. In dat zelfde jaar werd het korps als bezuinigingsmaatregel opgeheven. “De minister van Defensie vond het te duur, dus ik heb eigenlijk ook maar een halve diensttijd gehad”, legt Savelkoul uit. Sommige muzikanten van het toenmalige regiment kwamen terecht in Seedorf. “Niet veel later begonnen zij ook weer te oefenen en spelen. Uiteindelijk werd in 1979 het korps opnieuw opgericht in Seedorf.” Het einde van de dienstplicht in 1991 betekende dat het korps wederom opgeheven werd. Een jaar later werd echter onder leiding van kapelmeester Alwien Liew On het Reünie Orkest Limburgse Jagers opgericht. Oud-leden uit alle verschillende dienstjaren completeerden dit orkest.

Savelkoul speelde in 1967 hoorn, maar heeft tegenwoordig een rol als trombonist. “Na mijn dienstplicht ging ik bij de band De Vrijbuiters. Die hoorn moest ik daar maar aan de kant doen, werd mij gezegd. De trombone paste beter in de bezetting. De rest van de band bestond uit drum, gitaren en trompet. Ik heb mezelf toen trombone leren spelen en dat is goed bevallen.”

Savelkoul omschrijft het ROLJ als een hechte club. “Bij onze uitvoeringen gaat ook tachtig procent van de vrouwen mee. Het is zelfs zo dat sommige jongens in hun diensttijd al vreeën met hun huidige echtgenotes.” Leden van het orkest komen uit heel Limburg. “Van Eijsden tot Grubbenvorst. Ik ben de meest noordelijke”, lacht Savelkoul. “De meeste leden komen wel uit de eerste fanfare. Van de fanfare die in 1979 opgericht is zijn weinig mensen over. Maar het orkest kost dan ook veel tijd, en de jongeren moeten nog vaak werken.”

Desalniettemin is de bezetting van het orkest goed. “We hebben alleen nauwelijks aanwas, alleen mensen van de ‘originele’ fanfare worden in principe toegelaten. Daardoor zitten we wel krap wat betreft trompetten en bugels. Om dat op te lossen gebruiken we de laatste jaren wel eens invalkrachten bij concerten. We worden ook ouder. Vroeger liepen we tijdens het blazen, tegenwoordig zitten we.”

Goede herinneringen heeft Savelkoul aan de reizen naar het buitenland. “We zijn in Slovenië geweest, dat was geweldig. De mensen daar zijn veel enthousiaster dan hier. We zijn ook twee keer in Oostenrijk en meerdere keren in Duitsland geweest. Tijdens die reizen merk je ook dat we een hechte club zijn. Het is heel erg gezellig en iedereen helpt elkaar met bijvoorbeeld dingen dragen.”

Het programma voor het orkest is dit jubileumjaar goed gevuld. Het orkest heeft een Limburgse tour, met optredens door de hele provincie. Zondag 17 september staan ze met muzikant Nard Reinders in museum De Locht in Melderslo.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie