Presenteren als een pro: zeven tips

14-9-2017 Advertorial
Vind je het moeilijk om in het openbaar te spreken? In dit artikel geven we zeven tips om goed voorbereid de spotlight in te stappen en je zenuwen in bedwang te houden.

Oefening baart kunst
Dit blijft een waarheid als een koe. Oefen hardop en gebruik alle attributen die je tijdens je presentatie ook nodig hebt. Time je oefenrondjes en gebruik als je het nodig hebt een lijstje met trefwoorden ter ondersteuning. Leer je verhaal niet helemaal uit je hoofd. Zo kun je het natuurlijker brengen.

Controleer technische zaken
Klopt de resolutie van je presentatiescherm? Werkt je laptop met deze beamer? Heb je een klikker om door je presentatie te lopen of een laserpointer? Controleer of ze het doen en of je batterij vol is. Zo kom je nooit voor technische verrassingen te staan.

Bekijk de locatie van tevoren
Weet hoe je podium eruit ziet: waar kun je staan en zijn er obstakels? Sta je bijvoorbeeld in de schijnwerpers? Dan kan het warm worden: hou daarmee rekening in je kledingkeuze.

Leer je publiek kennen
Maak voor je presentatie een praatje met mensen uit het publiek. Zo kun je naar ‘bekende’ gezichten kijken. Een band opbouwen met je publiek is goed, maar er is geen enkele reden om hen te vertellen dat je zenuwachtig bent, tenzij je van de stress zichtbaar overmatig zweet, staat te trillen als een rietje of grote rode vlekken over je hele lijf krijgt. Heb je wel zichtbaar last van zenuwen, dan kan het benoemen ongemak bij je publiek wegnemen.

Blijf jezelf
Je komt zelfverzekerd en ontspannen over als je jezelf kunt zijn. Vertel daarom je eigen verhaal: hoe authentieker, hoe beter Spreek vanuit je passie en eigen ervaringen. Hoe enthousiaster jij bent, hoe beter het overkomt op je publiek.

Ben je bewust van je expert rol
Je staat er niet voor niets: je bent uitgekozen door de organisatie of hebt opdracht gekregen om te speechen vanwege je kennis en ervaringen. Spreek het liefst over dingen waar je veel meer over weet dan in je speech aan de orde komt. Kun je ook nog makkelijker vragen beantwoorden.

Begin en eindig krachtig
Begin met een sterke binnenkomer: geef het publiek een verrassend feitje of laat een opvallend nieuwsbericht zien. Beëindig je toespraak niet met ‘Zijn er nog vragen?’ Kies er in plaats daarvan juist voor om na de vragen een conclusie te geven. Zo zorg je ervoor dat je publiek altijd met jouw kernboodschap naar huis vertrekt.

Meer over uiteenlopende communicatieonderwerpen vind je op blog.kempencommunicatie.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie