Steeds meer kunststof in kruisen en kapellen

14-9-2017 door: Redactie
Stichting Kruisen en Kapellen Limburg heeft verenigingen onlangs geadviseerd om kostbare zaken aan kruisen of in kapellen te vervangen door kunststoffen varianten. In Horst aan de Maas proberen de kruisen- en kapellenverenigingen dan ook waar het kan replica’s te gebruiken.

Hay Peeters is van Stichting Kruisen en Kapellen Horst. Die stichting was vóór het advies van Kruisen en Kapellen Limburg al erg alert op het risico dat originele kruisen en dergelijken lopen. “Wij zijn zo’n tien jaar geleden al begonnen met het gebruik van kunststof. De originele kruisen, corpora en beelden in kapellen zijn helaas namelijk erg kwetsbaar voor diefstal. Ook hebben de spullen die buiten staan vaak veel te lijden van het weer, dus ook wat dat betreft is het beter om kopieën te gebruiken.” In de voormalige gemeente Horst aan de Maas, waar Stichting Kruisen en Kapellen Horst verantwoordelijk voor is, zijn daarom haast alle originele spullen al een paar jaar vervangen door varianten van kunststof.

Arnold Jacobs van Stichting Kruisen en Kapellen Meerlo-Wanssum geeft aan dat deze stichting waar mogelijk wel probeert om het een en ander om te ruilen voor kunststof, maar dat het moeilijk is. Hoewel kunststoffen varianten goedkoper zijn dan de originele materialen, is alles vervangen door kunststof alsnog erg duur. Jacobs: “Onze stichting is afhankelijk van sponsors en wordt gedragen door vrijwilligers. Als we voldoende geld hebben, vervangen we het liefst zo veel mogelijk, maar dat gaat zomaar niet.” Jacobs ziet wel het belang van het advies van Kruisen en Kapellen Limburg in: “Onlangs is er in Tienray nog een corpus van een kruis vernield. Dat heeft ons 180 euro aan restauratie gekost. En incidenten zoals deze zijn niet uitzonderlijk.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie