Muziek en gezelligheid bij het ­jachthoornkorps

7-9-2017 door: Redactie
Jachthoornkorps Noord-Limburg bestaat sinds december 1991. Ze heeft leden vanuit de hele regio en vormt een diverse groep muziekliefhebbers met twee gedeelde passies: de jachthoorn en de natuur. Leden Henk Verheijen en Hans Vastbinder uit Grubbenvorst vertellen over hun grote hobby.
maskTop
Muziek en gezelligheid bij het ­jachthoornkorps
maskBottom

Tijdens de Hubertusjacht, een georganiseerde traditionele jacht, in december 1991 werd het jachthoornkorps geboren. Een paar personen die hierbij te gast waren, namen tijdens deze jacht een jachthoorn mee en gaven een optreden. Henk Verheijen (67), deelnemer aan de jacht, uit Grubbenvorst was meteen enthousiast. Na een paar glazen bier zei een goede vriend van hem dat ook hij op een jachthoorn kon spelen. “Ik weet nog dat we reageerden met “pff, laat maar zien dan”. Hij stond op, pakte de jachthoorn en blies de ene melodie na de andere. We vielen van onze stoelen van verbazing. Dit hadden we niet verwacht. “Hoelang bespeel je dit instrument al?”, vroegen we. “Twee maanden”, antwoordde hij. Natuurlijk geloofden we dit niet, maar hij bleef dit maar volhouden. Toen dacht ik: als hij het in twee maanden kan leren, dan kunnen wij dat ook.” Vanuit die insteek is een jachthoornkorps ontstaan.
“Achteraf bleek dat die vriend al sinds zijn twaalfde trompet speelde.
Maar na een jaar oefenen, hadden we het toch redelijk onder de knie en speelden we ons eerste optreden bij de Hubertusmis in Grubbenvorst.”

“De jachthoorn is oorspronkelijk een communicatiemiddel”, vertelt dirigent van het korps Hans Vastbinder (59) uit Grubbenvorst. Hans is vanuit de blaasmuziek het jachthoornkorps in gerold. “Vroeger werd het instrument gebruikt om grote jachten te coördineren. Je moest zestig melodieën kennen die allemaal voor een handeling stonden. Deze melodieën zijn over de hele wereld hetzelfde, dat maakt deze tak van muziek heel internationaal. Tegenwoordig wordt de jachthoorn vooral gebruikt als een muziekinstrument, maar in Duitsland worden nog steeds jachten georganiseerd waar de hoorn een belangrijke taak vervuld.”

De jachthoorn onderscheidt zich van andere muziekinstrumenten door de natuurtonen die het instrument voortbrengt. “Het instrument heeft geen ventielen, dus alleen natuurtonen kunnen worden geproduceerd. Natuurtonen zijn hele tonen die ontstaan als er door een holle buis geblazen wordt”, vertelt Henk. Hans vult aan: “Je bestuurt het instrument door spanning op je lippen te veranderen. Zo kun je verschillende toonhoogtes bereiken. Het instrument kan maar vijf tonen voortbrengen, dat is ook het leuke eraan. Het is een hele uitdaging om met die tonen een muziekstuk of melodie te spelen.”

Het jachthoornkorps is volgens de leden zelf begonnen als een groep amateurs. “Niemand van ons was een muzikant. We hebben het onszelf en elkaar geleerd”, aldus Henk. Dit is volgens hem ook de kracht van de vereniging. “We zijn begonnen met blazers uit Grubbenvorst en uiteindelijk samengegaan met de blazers uit Melderslo. Tegenwoordig hebben we tien leden uit de gehele regio en die hebben we allemaal zelf leren spelen. De opleiding tot jachthoornblazer doen we intern en dat creëert naast muzikanten ook een vriendschap.” Helaas vindt de vergrijzing in de muziek, volgens Henk en Hans, ook in hun vereniging plaats. “De gemiddelde leeftijd is nu rond de 50 of 60 jaar, maar we zijn niet van plan om te stoppen met spelen. We hopen nog altijd op nieuwe aanwas”, aldus Henk.

De groep komt het hele jaar door samen om te repeteren. Eén tot twee keer per jaar gaat de groep op pad om een treffen te bezoeken of mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Jachthoorn blazen. “We hebben nog nooit gewonnen, maar dat is ook logisch omdat we, hoewel we ontzettend lang spelen, geen muzikale achtergrond hebben. De top van de competitie is de crème de la crème van de muziekwereld”, vertelt Henk. “Voor ons gaat het vooral om de muziek en de gezelligheid van zo’n treffen en kampioenschap. Meedoen is belangrijker dan winnen.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie