Een nieuw tehuis voor heemkunde­vereniging Sevenum

9-2-2017 door: Redactie
De heemkundevereniging van Sevenum is verhuisd naar een lokaal in basisschool De Horizon. Gemeente Horst aan de Maas heeft het pand verkocht aan de kinderopvang. De afgelopen maanden vond er een herinrichting plaats.
maskTop
Een nieuw tehuis voor heemkunde­vereniging Sevenum
maskBottom

Het grote voordeel van de verhuizing was dat het nieuwe pand een aantal meter verderop lag dan het oude pand. “Dat maakt het werk een stuk lichter voor ons”, vertelt voorzitter Pete Leijsten. “Zelf ben ik vijftig jaar, maar de meeste vrijwilligers van onze heemkundevereniging zijn toch op leeftijd. Voor hen is het dan zwaar om al onze spullen te verhuizen.”

Mart Lenssen, vrijwilliger van de Sevenumse heemkundevereniging kijkt met trots terug op de verhuizing. “We moesten onverwacht ons oude pand verlaten. De voorbereidingen ­verliepen goed en de verhuizing zelf ook. Qua ruimte zijn we er 2 vierkante meter op achteruit gegaan, maar we hebben een veel breder lokaal terug gekregen. Het vorige was juist heel smal. We hebben de ­inboedel en het archief grotendeels geordend. Alleen moeten we nog een aantal dozen met minder belangrijke spullen sorteren. Dat komt wel goed.”

Voorzitter Leijsten vertelt dat de heemkundevereniging graag meer wil samenwerken met de kinderen van basisschool De Horizon. “Het lijkt ons leuk om kleine excursies of andere opdrachten met de kinderen te doen. We willen hen meer betrekken bij de geschiedenis van Sevenum en omstreken.” Het enige wat het tehuis van de Sevenumse heemkundevereniging nog nodig heeft, is een huiselijk gevoel, vertelt Lenssen. “Het lijkt nu nog op een echt archief, maar wij zijn meer dan dat. Hier kunnen mensen een kopje koffie komen drinken, gezellig kletsen en ondertussen over onze vereniging en de historie praten. Wij zijn al druk in de weer met plannen om ons gebouw op te vrolijken. Het moet echt een ’heem’ worden.”

Dit jaar bestaat heemkundevereniging Sevenum dertig jaar. Om de vijf jaar brengt de vereniging een boek uit met allerlei nooit vertoonde beelden en teksten over een bepaald onderwerp. “Dit jaar willen we iets speciaals doen”, zegt Leijsten. “Een boek waar we supertrots op kunnen zijn met onze vele vrijwilligers.”

Disclaimer | CopyrightŠ 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie