Horster broers in eDivisie met VVV

14-9-2017 door: Redactie
Esports worden steeds populairder en dat is overal terug te zien. Vorige maand won een Nederlands team 9,2 miljoen euro in een toernooi rondom het spel Dota 2, komend jaar begint Formule 1 met een gamerscompetitie en sinds afgelopen jaar heeft de Eredivisie een eDivisie voor zijn voetbalclubs opgericht. Dit jaar komt VVV-Venlo uit in de Eredivisie en zodoende komen ze ook uit in de eDivisie. De broers Nick (21) en Sandro (19) Cooiman uit Horst valt de eer toe om VVV-Venlo te vertegenwoordigen.
maskTop
Horster broers in eDivisie met VVV
maskBottom

“In ons geval betekent eSports dat we FIFA spelen. Dat is een voetbalsimulatiespel op de Playstation. We spelen dit in de eDivisie, een divisie waarin FIFA-spelers alle Eredivisieclubs vertegenwoordigen. De eDivisie is het hoogste niveau FIFA van Nederland en meerdere deelnemers hebben meegedaan aan het WK FIFA. Wie van ons gaat spelen is nog niet bekend”, legt Sandro uit. De eDivisie bestaat uit twee delen, een competitie tot de winter en eentje tot de zomer. Sandro: “Het nieuwe FIFA-spel komt eind september uit, dus dan start onze competitie pas. We spelen daarna alle wedstrijden tegelijkertijd met de Eredivisiewedstrijden en onze wedstrijden zijn samen met interviews ook te zien op FOX Sports.”

Dat ze beiden gekozen zijn, komt eigenlijk als een verrassing. “Ik las op Facebook dat ze eSporters zochten. Eind juni was een toernooi op Stereo Sunday in Venlo waar je een plek kon verdienen voor de finaledag. Vervolgens won ik alles, de finale zelfs met 4-0 en dus mocht ik naar die finaledag.” Nick kreeg in een ander toernooi een wildcard. Uiteindelijk strandden ze beiden in de halve finale van de eerder genoemde finaledag, maar ze mochten toch op gesprek. Nick: “VVV-Venlo zocht niet alleen iemand die goed was in FIFA, maar ook representatief was voor de club, iemand die uit de regio kwam, goed was met sociale media en wellicht kon vloggen. We werden op onze sollicitatie meteen geïnterviewd, om te kijken of we het goed voor de camera deden. Blijkbaar was dat zo en daarbij zijn twee broers uniek. We zijn de enige broers in Europa die betaald een voetbalorganisatie vertegenwoordigen. Een jaar geleden zagen we Koen Weijland, eSporter van Ajax, bij RTL late Night. We stonden er toen versteld van hoe snel deze ontwikkeling binnen FIFA gekomen was. Bizar dat ik nu, nog geen jaar later, gewoon zelf onder contract sta.”

Nick en Sandro zijn respectievelijk de nummer 96 en 98 van VVV-Venlo, naar hun geboortedatum. Nick: “We hebben ook ons eigen shirt met het rugnummer en staan onder contract. Zo hoorden we ook bij de presentatie van de selectie.” Op FIFA spelen ze als VVV, maar ze mogen hun eigen spelers uitkiezen. Zodoende zijn Ronaldo of Messi misschien binnenkort te bewonderen in het VVV van de eDivisie. “Het zou voor ons niet eerlijk zijn als we met VVV-Venlo tegen Ajax zouden moeten spelen”, legt Nick uit. “We mogen zelf ons team vormen.”

De eDivisie wordt gespeeld in de spelmodus FIFA Ultimate Team. In deze modus spelen spelers wedstrijden voor munten. Met deze munten kunnen zij vervolgens pakjes kopen waar kaarten van spelers inzitten. De spelers kunnen ze vervolgens opstellen in hun team. Spelers kunnen ook direct gekocht en verkocht worden met de munten. “De weekendleague is daarin belangrijk. Dit zijn veertig potjes die je in het weekend moet afwerken. Des te meer je wint des te meer munten krijg je, maar je krijgt ook betere tegenstanders”, legt Nick uit.

Een speciale training voor de eSporters heeft VVV-Venlo niet. Nick: “Als we even niet gespeeld hebben zetten we de Playstation aan en spelen we om onze vorm terug te krijgen. Wel heb ik nu minder het gevoel dat ik mijn tijd verspil als ik FIFA speel, dat is wel leuk.” In tegenstelling tot grote clubs houden ze er geen fulltime baan aan over. “Maar alle activiteiten, de aandacht en privileges zoals wedstrijdkaarten, tenues, contacten en evenementen zijn erg leuk.” De toekomst van eSports ziet er rooskleurig uit. Eredivisieclub Heracles heeft al een jeugdopleiding waar tien jongeren leren ‘eSporten’. Sandro vult aan: “Er wordt zelfs overwogen om eSports een onderdeel te maken van de Olympische Spelen in Parijs in 2024.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie