De doedelzak als grootste passie

7-9-2017 door: Redactie
Fried van Maasakker (75) uit Lottum speelt al 25 jaar doedelzak. In al die jaren heeft hij veel bijzondere dingen meegemaakt en heeft hij zijn passie uitgebouwd tot iets wat hij zijn hele leven wil blijven doen. “Zolang ik kan, blijf ik doedelzak spelen.”
maskTop
De doedelzak als grootste passie
maskBottom

Fried raakte op jonge leeftijd al gefascineerd door de doedelzak: “Als kind van zes was ik onderweg naar een speelterrein, toen ik langs een kamp van Engelse militairen kwam. Iemand speelde daar doedelzak en op de een of andere manier bleef dat me bij.” Toch was hij toen nog niet veel bezig met muziek. Hij turnde op hoog niveau. Pas later ging hij tuba spelen. “Maar dat bleek niks voor mij te zijn. Dan ben je toch een beetje een grijze muis.” Het idee van de doedelzak kwam doordat Fried ooit van iemand een doedelzak had overgenomen. “Die bleek niet meer bruikbaar, maar ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe en toen kwam ik bij de Royal Airforce terecht,” legt hij uit. “Daar heb ik doedelzak leren spelen.” Sindsdien heeft Van Maasakker in allerlei combinaties doedelzak gespeeld. Het aantal optredens dat hij heeft gehad is al lang niet meer op twee handen te tellen en het aantal foto- en plakboeken met herinneringen ook niet. Fried heeft zowel in het binnenland als in het buitenland gespeeld, op allerlei gelegenheden, van huwelijken tot begrafenissen en van herdenkingen tot grote bierfeesten. “En ik vind het allemaal even mooi om te doen. Een begrafenis of crematie is natuurlijk triest, maar ik kan mensen steun bieden met het doedelzak spelen,” vertelt hij. “Zo heb ik ooit voor iemand gespeeld die ontzettend ziek was. Zijn laatste wens was om nog eens iemand op een doedelzak te horen. Ik heb voor hem gespeeld, en later op zijn crematie nog eens. Dat was hoe je het ook wendt of keert gewoon heel mooi om te doen.” Naast de kleinere gelegenheden waar Fried regelmatig met zijn doedelzak te vinden is, heeft hij ook veel grote concerten gegeven. Zo stond hij ooit met een groep op de Oktoberfesten in München. “Voor tienduizend man in de tent hebben we toen opgetreden,” zegt hij niet zonder trots. “Bovenin de tent heb ik toen Amazing Grace gespeeld. De mensen waren dolenthousiast, dat was echt prachtig.”

Ook is Van Maasakker verschillende keren in Schotland geweest, waar de oorsprong van de doedelzak ligt. Daar startte hij ook zijn eerste groep, ‘De Strathyre Pipers’. “Met vijf Limburgers zijn we toen begonnen, maar inmiddels zijn we allemaal onze eigen weg gegaan. Toch was dat een heel mooie ervaring.” Een andere mooie ervaring voor Fried was die keer dat hij na een optreden met twee trommelaars van de Royal Marines, die tot de beste van de wereld behoorden, werd gevraagd samen met hen te musiceren. “Samen met hen spelen was een echt kippenvelmoment, dat vergeet ik nooit meer.” Van München en Schotland naar Horst aan de Maas, want ook hier in de buurt speelt Fried regelmatig. Op de Rozenfeesten in Lottum, de Aspergefeesten in Grubbenvorst, en 7 oktober in Kronenberg, bij een oorlogsherdenking. Daarnaast geeft hij les, momenteel aan acht leerlingen. “Ik heb er denk ik door de jaren heen zo’n 25 opgeleid. Dat is hartstikke leuk en het maakt me ook trots. Het is mooi om te zien hoe je iemand het hele ABC van het doedelzakken kunt leren.” Het lesgeven laat volgens Fried daarnaast zien hoe muziek verbindt. “Veel mensen zitten op mijn leeftijd achter de geraniums. Ik ben door het optreden en lesgeven nog altijd tussen de mensen, tussen de jeugd zelfs. Zo houdt het doedelzak spelen me jong.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie