Kappen nu!

28-9-2017 door: Toon van Gerven
Vorige week werd het verkeer naar ’t veerpont Grubbenvorst-Velden omgeleid vanwege ‘snoei-activiteiten’ aan de Dorpsstraat. De dijk achter de kerk wordt een stukje richting de Maas geschoven. Ik ken geen details, volgens mij voldoet de dijk sinds de aanleg eind vorige eeuw prima. Ook op de bestaande locatie kan best een laagje klei gesmeerd worden zodat we maar eens in de 500 jaar natte voeten krijgen. Maar de ‘vooruitgang’ is niet te stoppen en voor een dijkverplaatsing zou een boom in de weg kunnen staan.

Tot mijn stomme verbazing en woede zag ik echter dat alle vijftien gezonde bomen met een dikte tot een meter zijn gekapt. Wat voor dijk krijgen we hier? De Chinese muur?

Vanaf de Veldense kant van de Maas hoorde ik nog een donderend gekraak, de doodskreet van een woudreus. Dat leek niet uit de richting van de Dorpsstraat te komen. Die avond ben ik op verkenning gegaan en tot mijn afgrijzen was aan de Venloseweg een nog veel gapendere wond in die mooie groene corridor naar Venlo gehakt. Deze 25 eiken waren nog een stuk groter dan die op de Dorpsstraat. Minstens een eeuw oud en bepalend voor het aanzicht van de enige kant van Grubbenvorst die nog niet is verpest door de oprukkende industrie. Absoluut onvergefelijk!

Los van de witte-boorden-logica achter deze beide misdaden tegen moeder natuur: ons bestuur; de gemeente, provincie, en/of het waterschap, (dezelfde partij runt alle drie organen) geeft hiermee een brevet van onvermogen. Na eerdere aanslagen op de leefbaarheid van Grubbenvorst en de gezondheid van haar inwoners, worden nu twee groene toegangswegen totaal van hun aantrekkingskracht ontdaan.

Er kan aan alle ‘wettelijke kaders’ zijn voldaan, maar dit gaat lijnrecht in tegen vaak misbruikte termen als leefbaarheid en duurzaamheid. De communicatie naar de burgers is volstrekt onvoldoende. Met zulke bestuurders heb je geen aardbeving of overstroming nodig om je als burger onveilig te voelen in je eigen dorp. Grubbenvorst ligt al eeuwen aan de Maas. Mooder Maas is niet onze vijand, maar onze buurvrouw. De grootste vijand van de Grubbenvorster bevolking zijn hun bestuurders.

Toon van Gerven|
Burgemeester van Leentstraat
Grubbenvorst

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie