Dorpsraad Grubbenvorst teleurgesteld over bomenkap

28-9-2017 door: Redactie
Aan de Venloseweg in Grubbenvorst zijn 25 bomen gekapt in het kader van het dijkversterkingsproject van het Waterschap. De dorpsraad van Grubbenvorst reageert geschrokken op de kap.

“Grubbenvorst huilt”, plaatste de dorpsraad vrijdag 22 september op Facebook, “Verdriet bij menige, zo niet alle inwoners over de houtkap aan de Venloseweg.” De dorpsraad benadrukt in de Facebookpost dat gemeente Horst aan de Maas contact op had moeten nemen met de dorpsraad om de kap te overleggen, gezien de gevolgen voor het dorp. “Het gaat hierbij vooral om emotionele en ethische schade”, zegt Ruud Meijers, voorzitter van de dorpsraad van Grubbenvorst, desgevraagd. “De Venloseweg was een fantastische, karakteristieke weg en dat is nu naar de knoppen geholpen. Daar zijn mensen boos over en zo veroorzaakt het veel onrust in de gemeente.”

De dorpsraad is ook teleurgesteld over hoe het proces is verlopen. “De communicatie was slecht, zowel vanuit de gemeente en het waterschap als de aannemer. Er is wel een informatieavond geweest, maar die ging vooral over de dijkversterking. De kap van bomen werd maar heel terloops genoemd. Niemand wist bijvoorbeeld hoeveel bomen er werden gekapt en hoe groot de schade dus zou zijn”, vertelt Meijers. Als er overleg was geweest met de dorpsraad, had er eventueel gekeken kunnen worden naar alternatieven, vindt Meijers. “Nu komt er een verhoging in de weg, maar een alternatief was bijvoorbeeld de mobiele dijk geweest. Dat is misschien wat duurder en lastiger, maar het was in dit geval een goed alternatief geweest.”

Het Waterschap geeft in de laatste nieuwsbrief over de dijkversterking Grubbenvorst-Lottum aan dat er op meerdere plekken in Grubbenvorst en Lottum bomen moeten worden gekapt, maar dat waar mogelijk nieuwe bomen worden geplant. In het plan voor herplant, dat in overleg met de gemeente is uitgewerkt, staat dat er nieuwe bomen terugkomen langs de Veerweg en de Venloseweg. 

Voor Grubbenvorst is dat echter een schrale troost. “Dat waren eiken van wel tachtig tot honderd jaar oud, gezonde eiken”, zegt Meijers. “Ze kunnen er wel wat nieuwe boompjes planten, maar daarmee krijgen we echt niet de Venloseweg terug die we gewend zijn.” In een reactie zegt een woordvoerder van gemeente Horst aan de Maas: “Het Waterschap heeft samen met de gemeente gekeken naar diverse varianten voor het realiseren van een dijk. De uiteindelijke keuze wordt door het Waterschap aan de hand van een aantal richtlijnen bepaald. De gemeente betreurt het dat een aantal monumentale bomen geveld moeten worden. Gekozen is voor veiligheid maar ook voor de meest praktische en efficiënte oplossing.

In Grubbenvorst worden in overleg met de dorpsraad bomen herplant.“ De woordvoerder van de gemeente voegt eraan toe dat het Waterschap de gebruikelijke procedures heeft gevolgd.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie