'We willen bezoekers verbazen'

13-4-2017 door: Redactie
Waar vroeger de forelvijvers lagen achter restaurant Het Maasdal in Horst zijn nu de contouren van een op zijn kop staand huis te zien. Dit ‘huis op de kop’ is onderdeel van een nieuwe attractie in Horst: Maasdal Mystery, een themapark over optische illusies.
maskTop
'We willen bezoekers verbazen'
maskBottom

De attractie is oorspronkelijk een idee van Jac Siebers, eigenaar van restaurant Het Maasdal en Boscafé Het Maasdal in Horst. Siebers is gek op optische illusies en wilde iets doen met het braakliggende stuk grond op zijn terrein waar vroeger de vijvers lagen. Zijn droom? Een themapark over optisch bedrog. Het eerste ontwerp, een museum met een labyrint, liet hij uitwerken door de HAS (Hogere Agrarische School). “Dat uitgewerkte plan bleek 4 miljoen euro te gaan kosten. Veel te duur”, aldus Stefan Hoeijmakers uit Horst. Hij kwam een paar jaar geleden in contact met Siebers en ging samen met hem aan de slag om een nieuw plan op papier te zetten. Ook Pieter Litjens, eveneens uit Horst, kwam het team versterken. Met zijn drieën bedachten ze Maasdal Mystery.

Grote blikvanger van het park wordt het huis op de kop, waar op dit moment al het geraamte van te zien is. Hoeijmakers: “In Duitsland kwamen we dit soort huizen tegen, maar hier in Nederland hebben we het nog nooit gezien. Het ziet er uit alsof een gewoon woonhuis uit de grond is getrokken en ondersteboven weer is teruggezet”, legt hij uit. “En niet alleen de buitenkant is omgedraaid, ook van binnen staat de wereld op z’n kop. Voor het huis komt een overdekte ontdekkingstocht langs één van ’s werelds grootste verzamelingen van optische illusies. Van werken van bekende kunstenaars als Escher tot levensechte hologrammen, van water dat omhoog stroomt tot 3-D schilderijen en allerlei grappige foefjes.” Het derde onderdeel van de attractie is een spiegeldoolhof. “Zo gauw je binnenstapt weet je niet meer waar je bent. Overal om je heen zijn spiegels en zie je jezelf. Je moet echt op de tast erdoorheen. Als laatst word je evenwicht op de proef gesteld in een grote Vortex en de bekende Ames-room waarin je enorm groot of juist zo klein als een kabouter wordt.”

Een themapark over gezichtsbedrog is nieuw in Nederland, stelt Hoeijmakers. “Sommige attracties hebben wel een onderdeel met optische illusies, denk bijvoorbeeld aan Villa Volta in de Efteling, maar een park zoals dat van ons is hier uniek.” De drie initiatiefnemers verwachten met hun concept veel bezoekers te trekken. “Gezichtsbedrog is fascinerend. Het zit vaak gemakkelijk in elkaar, maar heeft een groot effect. Bezoekers zien dingen die eigenlijk helemaal niet kunnen. We willen dat ze verbaasd naar buiten komen en het gevoel hebben dat maar één ding zeker is: dat niets meer zeker is.” Daarnaast willen ze graag laten zien dat in de huidige tijd waar alles snel en hard moet gaan, een park met een simpel maar bijzonder concept ook goed kan werken. Hoeijmakers hoopt in het najaar klaar te zijn met de bouw van het park en open te gaan voor bezoekers. In het bestemmingsplan dat goedgekeurd is door gemeente Horst aan de Maas wordt gesproken over bezoekersaantal van idealiter zo’n 60.000 personen per jaar.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie