‘Zweten met niets doen’

25-7-2013 door: Redactie
Een blik op de thermometer zegt het al: het is warm. Tropisch warm zelfs. Met enkele dagen op rij temperaturen van boven de dertig graden, mogen we ook in Horst aan de Maas intussen spreken van een hittegolf.
maskTop
‘Zweten met niets doen’
maskBottom

Veel drinken en een koel plekje opzoeken, dat is wat je nu het beste kunt doen. In verpleeg- en verzorgingshuizen wordt met zulke dagen het hitteprotocol uit de kast getrokken. “In dit protocol zijn diverse maatregelen opgenomen”, laat een woordvoerder van De Zorggroep Limburg desgevraagd weten. “Je moet daarbij denken aan overdag ramen en deuren dichtlaten, ervoor zorgen dat de cliënten voldoende drinken en inspanning zoveel mogelijk vermijden.”

Verkoeling kun je opzoeken door lekker met water te spelen, dat werkt voor zowel ouderen als jonge kinderen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft intussen een nationaal hitteplan actief gesteld. Het RIVM raadt aan om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Ook is het verstandig om je voldoende te beschermen tegen de zon, omdat de zonkracht de komende dagen erg hoog is, waardoor de kans op verbranding groot is. Overigens hangt de zonkracht niet af van de temperatuur.

Volgens weerman Lei Spreeuwenerg zijn we voorlopig nog niet van de hitte af. “Het wordt zweten met niets doen”, lacht hij. “Tot en met zondag blijft het benauwd en broeierig weer. Door de hoge luchtvochtigheid, neemt de kans op onweer wel toe. Maar omdat het bijna niet waait blijven de buien, soms met hagel, op één plek hangen. Voor de gewassen op de velden is alle regen die valt welkom. We zitten midden in de hondsdagen (die duren van 20 juli tot en met 20 augustus, red.) en dat is aan de temperatuur te merken.”

Maar wat doe je als je een baantje hebt waarmee je de hele dag buiten bezig bent? Jessy uit Lottum werkt tijdens de zomermaanden tussen de rozen op het veld van haar vader. “Wij draaien met de hitte zogenaamde tropendiensten”, vertelt ze. “ Dan beginnen we om 06.00 uur en werken we tot 13.00 uur. De jongeren onder ons kunnen dan ‘s middags gaan zwemmen maar voor mijn vader gaan de werkzaamheden dan natuurlijk gewoon door. Verder moet er beregend worden met een haspel.

De werknemers dragen petjes en bloezen ter bescherming tegen de zon. Maar het is evengoed zweten geblazen!”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie