Zorgen over aanleg CVI

31-5-2018 door: Redactie
Inwoners van Grubbenvorst maken zich grote zorgen over de verkeerssituatie bij de aanleg van de Centrale Zandverwerkingsinstallatie (CVI) aan het Raaieind. Vrachtverkeer zorgt daar volgens hen voor onveilige situaties voor andere weggebruikers.
maskTop
Zorgen over aanleg CVI
maskBottom

De Delfstoffen Combinatie Maasdal (DCM) is onlangs gestart met de bouwwerkzaamheden. Tot grote verrassing van de inwoners van het dorp, aldus Richard van der Weegen van PvdA. Tijdens de raadsbijeenkomst van dinsdag 22 mei reageerde hij op vragen die de VVD aan het College van B&W had gesteld over de verkeersveiligheid ter plekke. Volgens Van der Weegen is één van de randvoorwaarden die destijds door de gemeenteraad werd gesteld, een goede verkeersafwikkeling. “Wij waren in de veronderstelling dat, voordat er met de werkzaamheden gestart zou worden, DCM eerst in gesprek zou gaan met de gemeente en inwoners over de verkeersveiligheid. De aanleg gebeurt over een periode van drie jaar. Dat betekent dat er drie jaar lang 80 vrachtwagens dagelijks het fietsverkeer dat daar komt, kruist. Dat is onverantwoord. DCM is gewoon begonnen. Het is een slechte start voor een project waar al weinig draagvlak voor was binnen het dorp.”

In 2014 stemde de gemeenteraad in met de komst van de CVI. Hiertegen werd bezwaar gemaakt door onder andere Behoud de Parel. Deze bezwaren werden uiteindelijk door de Raad van State van tafel geveegd. Van der Weegen vroeg zich tijdens de raadsbijeenkomst af, of de huidige situatie niet in strijd is met het bestemmingsplan en de voorwaarden die er zijn gesteld. “Houdt DCM zich wel aan de overeenkomst? De ontsluiting die nu is aangelegd, wijkt af van het eerder besluit. Ondanks dat er verbodsborden staan voor vrachtverkeer, rijden er toch vrachtwagens. Het is onacceptabel dat de verkeersveiligheid in de aanlegfase al in het geding is.”

Ook de andere fracties stelden de vragen bij de werkzaamheden. Zo constateerde Peter Elbers van de VVD onder andere dat de weg niet schoon is en verkeer dat er overheen rijdt zo voor veel stofwolken zorgt. Wethouder Ger van Rensch liet weten dat de weg een keer per week wordt schoongespoten en als het nodig is vaker. “Wij wachten dan op een seintje”, stelt Van Rensch. Elbers reageerde daarop door te zeggen dat het beter is wanneer de gemeente proactief de weg schoonspuit.

Ook de dorpsraad van Grubbenvorst maakt zich zorgen, zegt voorzitter Ruud Meijers. “In de toekomst maken ze daar een tunnel om het fietsverkeer van het vrachtverkeer te scheiden, maar dat hadden ze van te voren moeten doen. Nu vormen zich daar onveilige situaties. We kunnen er nu niks meer aan doen, maar het is wel erg vervelend. Het is er vies en smerig, auto’s kunnen elke week gewassen worden. Het is gewoon geen fijne situatie.” Volgens Van Rensch zijn de werkzaamheden “zover wij weten niet in strijd met het bestemmingsplan. We gaan wel in gesprek met DCM om na te gaan hoe de situatie nu precies is.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie