Zorgen om graven kerkhof Grubbenvorst

19-10-2017 door: Redactie
De Historische Kring Grubbenvorst-Lottum maakt zich, samen met onder andere de dorpsraad, zorgen over het voornemen van gemeente Horst aan de Maas om graven op het kerkhof van Grubbenvorst te ruimen. Het gaat hier om graven waarvan de rechten zijn verlopen en waarvan deze niet meer door de nabestaanden worden vernieuwd.

In tegenstelling tot de andere kerkhoven in Horst aan de Maas, waar het kerkbestuur verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer, is dat van de Grubbenvorster begraafplaats in handen van de gemeente. Zij heeft op haar beurt de onderhoudswerkzaamheden uitbesteed aan de plaatselijke harmonie, die daar een vergoeding voor krijgt. De gemeente wil graven waarvan na twintig jaar de rechten zijn verlopen en ook niet meer verlengd worden, ruimen. Dat scheelt namelijk in onderhoud. De Historische Kring is het daar niet mee eens. “Wij willen het liefste dat deze graven gewoon blijven liggen”, zegt Sraar Voesten namens de heemkundevereniging. “Bovendien: of je nu een graf met steen moet bijhouden of een lege plek moet schoffelen, dat maakt toch geen verschil?”

Doordat de kerk samen met de begraafplaats aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, kent het kerkhof nog maar enkele graven van voor de oorlog. Voesten wil voorkomen dat er straks helemaal niets historisch meer overblijft. “Een graf van twintig jaar oud is misschien nu nog niet zo historisch interessant, maar is dat wel over twintig of veertig jaar. Toen op het Floriadeterrein oude urnen werden ontdekt, werd daar heel voorzichtig mee omgegaan en hier ruimen we het gewoon op.”

De heemkundevereniging kijkt echter niet alleen naar het historische aspect. “We willen voorkomen dat er straks allemaal kale plekken op het kerkhof ontstaan. We hebben de gemeente voorgesteld om die graven, waarvan de rechten zijn verlopen, gewoon te laten liggen, tot het moment dat de ruimte nodig is. Maar dat wil zij niet. Ze is bang dat mensen dan denken: ‘Waarom zou ik nog grafrechten betalen als de gemeente toch voor het onderhoud zorgt?’ Het lijkt erop alsof het de gemeente alleen maar om het geld gaat. De dodenakker wordt zo een geldakker. Dat klinkt commercieel en dat steekt. Karakteristieke panden moeten zoveel mogelijk behouden blijven van de gemeente, maar een kerk met begraafplaats is toch ook cultuurhistorisch?”

Voesten geeft toe dat hij geen oplossing weet voor de onderhoudskosten van de gemeente. “Misschien dat we dit kunnen opvangen door allemaal een kleine bijdrage te doen. Onze eerste prioriteit is echter dat de graven blijven liggen.” Hij geeft aan dat er al verschillende gesprekken met de gemeente zijn geweest, maar dat een oplossing nog niet in zicht lijkt. Hij is daarnaast benieuwd naar wat andere inwoners van de plannen van de gemeente vinden. “Dit kunnen ze laten weten door mij te mailen op glvoesten@kpnmail.nl” “We zijn hier ambtelijk naar aan het kijken en zullen nooit een beslissing nemen zonder het dorp hierin te betrekken”, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. “We begrijpen de gevoelens en gaan hier zorgvuldig mee om.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie