‘Zonne-energie heeft de toekomst’

19-9-2013 door: Redactie
Op het Citaverde College werken vijftien leerlingen aan een duurzaamheidsproject over zonnepanelen. Het doel hiervan is om de leerlingen bewuster te laten nadenken over duurzaamheid. Ger Coenen uit Sevenum heeft samen met docent Emile Voncken het project opgestart. “We zijn een groene school en willen dat ook uitstralen.”
maskTop
‘Zonne-energie heeft de toekomst’
maskBottom

De eerste plannen voor het duurzaamheidsproject zijn ongeveer in juni gemaakt. Coenen: “Ik heb gewerkt op de afdeling Research en Development bij printer- en kopieermachinefabrikant Océ in Venlo. Sinds ik met pensioen ben, geef ik presentaties en uitleg over zonnepanelen en duurzaamheid.” Zo kwam hij bij het Citaverde College terecht dat vijfduizend euro wilde investeren in een project over duurzaamheid. Het college wil laten zien dat ze groen is en bezig is met het milieu. “De school heeft mij toen benaderd en ik heb een presentatie gehouden.” Vervolgens besloten Coenen en de school dat het leuk zou zijn als er leerlingen meewerkten. Docent agrarische techniek en wiskunde, Emile Voncken, was de initiatiefnemer namens de school en werd de begeleider van de vijftien scholieren. “Samen met een paar collega´s heb ik de leerlingen uitgekozen die mee mochten werken met dit project. We hebben alleen scholieren gekozen die agrarische techniek volgen, dus die verstand moeten hebben van machines en het onderhoud daarvan.” Het doel van het project is dat leerlingen na gaan denken over wat duurzaamheid is. “Het begrip duurzaamheid is niet eenvoudig uit te leggen”, zegt Coenen. “Kort samengevat gaat dit over het maken van producten waar je profijt van hebt, maar waarbij je wel rekening houdt met de mensen en de planeet.”

Het project houdt in dat de vijftien scholieren een bedrijfje nabootsen dat twintig zonnepanelen plaatst op het dak van de school. Voncken: “De leerlingen hebben zelf de taken verdeeld die je in een echt bedrijf ook vindt. Zo zijn er mensen die over logistiek, boekhouding, veiligheid, communicatie en catering gaan. Verder lopen er nog dakdekkers, elektriciens, een planner en een projectleider, Juul Hoeijmakers, rond. “We beginnen elke les met evalueren over hoe het is gegaan”, begint Juul. “Daarna kunnen we vragen stellen aan meneer Voncken en meneer Coenen en krijgen we uitleg. Vervolgens kunnen we onze taak uitvoeren. We sluiten weer gezamenlijk af en evalueren hoe het gegaan is.” De vijftien leerlingen hebben ook een bezoek gebracht aan het huis van Coenen, die zelf ook zonnepanelen heeft. “We hebben gekeken naar wat er gebeurt met het licht als je voor een zonnepaneel gaat staan. Het werd zo een stuk duidelijker dan het kijken naar cijfers”, zegt Juul.

Volgende week dinsdag 24 september komt een bedrijf de twintig panelen plaatsen op het dak. De leerlingen doen dit niet zelf, maar ze zijn er wel mee bezig geweest. Coenen: “Het is de bedoeling dat de panelen 4500 Kilowattuur (KWh) stroom gaan opleveren per jaar.” Na dinsdag houdt het project echter niet op voor de leerlingen. “Na het project kunnen de leerlingen via de computer of hun I-Pad gegevens van de zonnepanelen gaan analyseren. Zo gaan ze bijvoorbeeld bij natuurkunde kijken naar het verbruik en de opbrengst en kunnen ze die opbrengst in een grafiek zetten bij wiskunde.” Ook is de school nog aan het kijken of de gegevens van de panelen zichtbaar kunnen worden voor de hele school via het rooster of een monitor in de kantine. “Het doel hiervan is dat de leerlingen beseffen dat het vak verder gaat dan alleen het plaatsten van de panelen en ze bewust worden van het energiegebruik”, vertelt Voncken.

Coenen hoopt meer scholen en particulieren te interesseren voor zonnepanelen. Volgens hem heeft zonne-energie de toekomst. “De zon schijnt voor iedereen. Ook stijgt de energieprijs alleen maar terwijl de kosten van een zonnepaneel juist dalen. Er is een punt bereikt dat zonnepanelen even duur zijn als de andere fossiele brandstoffen. Het is het moment om te investeren en leerlingen bewuster te maken van groene stroom.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie