Waterpolojeugd HZPC gaat samen spelen

7-9-2017 door: Redactie
De waterpolojeugd van de zwemverenigingen HZPC in Horst en SPIO in Venray gaan met ingang van dit seizoen samenwerken. Zodoende lossen beide verenigingen het probleem op dat er te weinig spelers zijn om een voltallig team in een bepaalde leeftijdsklasse te creëren.
maskTop
Waterpolojeugd HZPC gaat samen spelen
maskBottom

De afgelopen jaren heeft zowel HZPC als SPIO geworsteld met het invullen van jeugdteams. Beide moesten ze jeugdleden buiten hun leeftijdscategorieën plaatsen om teams kloppend te krijgen. Marc Claassens, jeugdcoördinator en speler van HZPC, legt uit: “We hebben in de jeugd eigenlijk te veel spelers om één team te maken, maar te weinig spelers om twee teams te maken.”

Trainer Richard Janssen van HZPC vult aan: “Daarbij waren de leeftijdsverschillen in teams groot. Zo moest er iemand van vijftien jaar in het onder-19 team. En tussen iemand van 15 en iemand van 15 zit fysiek veel verschil, en dat valt zeker bij waterpolo op.”

Het probleem speelt al een langere tijd, want net als op scholen en andere sporten daalt het aantal jongeren. Janssen: “Dan kun je wel eigenwijs zijn en zeggen dat je alleen bij je eigen club wilt spelen, maar dan schiet je jezelf in de voet.” De verenigingen hebben het idee eerst met de ouders gesproken. Claassens: “Zij waren positief, maar hadden nog wel veel vragen. Met die vragen zijn we weer bij elkaar gaan zitten en hebben we het plan uitgediept.” Ook de eerste reactie van de jeugd is positief. Voorzitter van SPIO waterpolo, Perry Brands: “Zij zijn heel nieuwsgierig naar de andere vereniging. Ook qua rivaliteit komt het goed, want er is alleen een leuke rivaliteit.” Claassens beaamt dat: “Een aantal herenspelers zat in zijn jeugd ook in het regionale team met spelers van andere verenigingen. Als zij nu tegen elkaar moeten spelen is er altijd wel herkenning en gezelligheid.” De verenigingen hebben nu samen D-, C- en B-teams die alle drie ongeveer evenveel SPIO- als HZPC-leden hebben. De verenigingen hebben samen afgesproken dat de teams iedere vrijdag wisselen tussen trainen bij HZPC en SPIO. Wanneer de B-jeugd in Venray traint, traint de D- en C-jeugd in Horst en andersom. Claassens: “De thuiswedstrijden worden ook om en om bij beide verenigingen gespeeld. Daar deed de bond eerst moeilijk over, zij wilden per half jaar wisselen. Maar voor ons en de ouders was het een belangrijk punt dat het iedere thuiswedstrijd weer bij de ander was. De binding met de club is belangrijk en als je zo’n lange tijd niet bij je eigen vereniging speelt verlies je die deels.”

De jeugd traint al samen vanaf vrijdag 1 september. Dat doen ze volgens Janssen zodat ze alvast aan elkaar kunnen wennen. “We zijn twee aparte verenigingen met verschillende culturen, daarom beginnen ze meteen met samen trainen.” De eerste wedstrijd die de jeugd samen gaat spelen vindt plaats op zaterdag 23 september in Venray.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie