'We zijn helemaal niet zo'n grote gemeente'

7-6-2018 door: Redactie
Het nieuwe College van B&W van Horst aan de Maas werd dinsdag 5 juni geïnstalleerd. De vier coalitiepartijen leveren in totaal vijf wethouders. Dat zijn er te veel, vindt 33 procent van de inwoners van Horst aan de Maas. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

Het nieuwe college bestaat uit CDA, PvdA, Essentie en D66+GroenLinks. Van de vijf wethouders zijn er twee van het CDA. Heeft Horst aan de Maas vijf wethouders nodig? 33 procent van de inwoners vindt van niet. “We zijn een groot dorp en helemaal niet zo’n grote gemeente”, zegt deze inwoner. “Bovendien heeft naar mijn weten iedere partij van de coalitie in haar verkiezingsprogramma staan dat zij streven naar een slanke overheid.” Dat merkt ook een ander op: “De partijen zeiden allemaal tijdens de verkiezingen dat ze voor drie wethouderszetels gingen. De eerste verbroken verkiezingsbelofte! Wat kun je wel allemaal doen voor het geld van twee wethouders?”

Anderen vinden dat het niet zo zeer moet gaan om wat het kost, maar wat het opbrengt. “Als deze nodig zijn om onze gemeente draaiende te houden zonder allerlei ­onbekende tekorten, betaalt dit zich vanzelf terug. Bovendien krijgt men de gelegenheid de diepte in te gaan en betrokken te zijn bij de uitvoering van het beleid.”

D66+GroenLinks stapte tijdens de eerste coalitiebesprekingen uit de onderhandelingen. Uiteindelijk sloot de partij toch weer aan. Uit het akkoord blijkt nu dat zij onder andere haar standpunt met betrekking tot het zwembad in Horst heeft gewijzigd. Niet goed, vindt 58 procent. “De partijprogramma’s zijn bepalend voor de keus die de kiezer maakt en vervolgens staat hij met lege handen. Of iedere partij moet ook in zijn programma aangeven welke beleidspunten eventueel als wisselgeld worden ingeleverd. Dan weet de kiezer wel waar hij aan toe is.” Aan de andere kant moeten er natuurlijk ook compromissen gesloten worden, weet 21 procent. “Democratie is samenwerken zodat het beste wordt bereikt voor de bevolking. Dat kan betekenen dat je de ene keer water bij de wijn moet doen. De andere keer krijg je pure wijn. Het is geven en nemen. Maar dat moet je wel duidelijk communiceren.”

De coalitie heeft nu in de gemeenteraad 21 zetels, tegen 6 voor de oppositie. Een meerderheid van de inwoners vraagt zich af of de oppositie zo nog wel invloed heeft op het gemeentebeleid. “De kracht van de oppositie is er nu echt helemaal uit. VVD is het nooit eens met SP. Zo heb je op de vleugels van de gemeenteraad twee partijen die er voor spek en bonen bij zitten”, denkt deze persoon. Een ander zegt: “6 tegen 21 is moeilijk, en dan moeten ze het ook nog eerst eens met elkaar worden.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie