'Verspreiden bevordert de intergratie'

24-5-2018 door: Redactie
De huisvesting van arbeidsmigranten door een uitzendbureau op een camping in Melderslo heeft voor nogal wat onrust gezorgd in het dorp. En ook elders in Horst aan de Maas zien inwoners liever niet grote groepen geconcentreerd op één plek. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

Het merendeel van de inwoners in Horst aan de Maas, 63 procent, vindt het beter wanneer arbeidsmigranten verspreid worden over de dorpen. Dat bevordert namelijk de integratie, vinden zij. “Wat we dienen te voorkomen is getto­vorming. Verspreiden bevordert absoluut een behoorlijke integratie en veroorzaakt ook minder overlast voor de bewoners in de nabijheid van een locatie met grote aantallen arbeids­migranten”, vindt deze persoon. “Het moet niet te massaal worden, dus verdelen is beter”, zegt een ander. “Sun Power heeft in Tienray bewezen dat ze het uitstekend onder controle hebben. De handelswijze in Melderslo verdiend niet de schoonheidsprijs, wel een kans”, aldus een derde.

Het belangrijkste is echter wel dat de huisvesting deugd, is de algemene opvatting. “Zonder arbeidsmigranten kreeg 80 procent van de tuinders zijn product niet meer uit de kassen”, geeft deze inwoner aan. “Zij vormen dus een wezenlijk onderdeel van de lokale economie. Het wordt toch wel eens rap tijd dat de gemeente zich eens soepel opstelt in dit al jaren durend probleem. In Tienray hoor je nooit iets over overlast (ten minste is mij nog niet ter ore gekomen). Als je een goed onderkomen hebt ben je eerder geneigd om lekker gezellig thuis te blijven en heb je geen last van overlast, Woon je ergens in een schuur of gammele caravan dan ga je je vertier buiten de deur zoeken, wat weer kan leiden tot overlast.”

Tijdelijke arbeidsmigranten kunnen het beste worden gehuisvest in leegstaande bedrijfspanden, appartementencomplexen en op campings. “Als de noodzakelijke voorzieningen er maar zijn.”

TipHorstaandeMaas is een samenwerkings­verband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête, kijk op www.tiphorstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie