Vuurwerkangst bij dieren

30-12-2016 door: Redactie
December is niet voor iedereen een feestmaand. Veel huisdieren zijn bang voor de harde klappen van rotjes, vuurpijlen en knallen tijdens oud en nieuw. Daarom pleit onder meer vogelwerkgroep ’t Hökske om geen vuurwerk af te steken bij meertjes, bossen en andere natuurgebieden.
maskTop
Vuurwerkangst bij dieren
maskBottom

De hoofdreden dat dieren schrikken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, is dat de klappen ongewoon voor de beesten zijn. Wietje Selen, eigenaresse van Kattenpension ’t Rouweelse veld in Kronenberg raadt vooral aan huisdieren niet in paniek naar buiten te laten rennen. “Dan kan het alleen maar erger aflopen. Ga bij je huisdieren zitten en stel ze gerust. Om 00.00 uur tijdens de jaarwisseling ben ik altijd in het pension aanwezig. Ik ga bij de katten zitten en zet de radio aan. Meestal Radio 1, dat is redelijk rustige muziek en er wordt veel gepraat. Zo probeer ik de katten rustig te houden.”

Ton Hagens van vogelwerkgroep ’t Hökske wil een oproep doen om het vuurwerkgebruik tegen te gaan bij natuurgebieden. “Houden vogels van vuurwerk? Het antwoord is: Nee, wat hen betreft liever niet. Dus steek geen vuurwerk af in natuurgebieden, bij de Maas of vijvers. De vogels schrikken ervan en zij ervaren dit als ongewoon.” Selen bevestigt dit. “Huisdieren kennen het geluid van vuurwerk niet. Als er een auto voorbijrijdt, dan schrikken ze niet. Maar het geluid van een vuurpijl is voor hen onbekend. Dieren weten tevens ook niet dat vuurwerk gevaarlijk is. Laat je huisdieren daarom niet loslopen tijdens oud en nieuw.”

Vorig jaar kwamen er veel klachten bij de politie vanuit gemeente Horst aan de Maas op gebied van vuurwerkoverlast. Daarbij stond onze gemeente hoog in de klachtenlijst van Nederland met 244 klachten. In de laatste jaren worden in steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. Horst aan de Maas doet hier niet aan mee. Veel inwoners van gemeente vinden dat vuurwerk bij de traditie hoort, al blijft het voor de meeste mensen bij kijken.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie