Vrijwilliger van de maand - Nellie Wijnands

2-8-2017 door: Redactie
Van overblijfmoeder op de basisschool tot gids in een museum: vrijwilligers maken een belangrijk onderdeel uit van onze samenleving. HALLO Horst aan de Maas portretteert elke maand een vrijwilliger. In deze aflevering: Nellie Wijnands uit Hegelsom.
maskTop
Vrijwilliger van de maand - Nellie Wijnands
maskBottom

“Het liefst zou ik iedereen in een warme omhelzing mee willen nemen.” Nellie Wijnands (60) maakt een wijd gebaar met haar armen. Ze zit aan de keukentafel. Haar kleindochter Angey (2) zit naast haar te tekenen en de hond ligt aan haar voeten. In 1985 is ze het vrijwilligerswerk ingerold. Haar zoon Jeroen ging toen naar de kleuterklas en voordat ze het wist, hielp ze als manusje-van-alles mee op basisschool Onder de Linde.

“Mijn vrijwilligerswerk begon bij de kleuters. Ik bereidde de kleuterwerkjes voor, hielp mee tijdens de pauzes en knutselde met de kinderen. Nadat Jeroen naar groep drie ging, werd ik al snel lid van de ouderraad. Ik hielp mee in de bibliotheek en toen Jeroen van school ging, werd ik overblijfmoeder. Heerlijk is het als de kinderen naar je toe komen om verhalen te vertellen en om hulp vragen”, vertelt Nellie. Ze is met haar zoon meegegroeid wat vrijwilligerswerk betreft. “Toen hij naar groep drie ging, kwam ik in de ouderraad. Zat hij in groep acht, hielp ik met de musical. Bij de eindmusical ben ik blijven plakken. Daar heb ik tot 2 tot 3 jaar geleden nog geholpen met het organiseren van de productie.”

Nellie heeft een gehandicapt neefje. Ze gaat vaak met hem opstap en neemt hem op vrijdagavond mee naar de disco ‘t Trefpunt. “In 2007 vond er een tragedie plaats. De ouders van mijn neefje stierven korte tijd na elkaar en mijn neefje ging naar een tehuis.” Nellie beloofde hem om hem op te blijven zoeken en nog steeds met hem op stap te gaan. Deze belofte heeft ze waar gemaakt. Elke donderdag gaat ze naar Dichterbij om te wandelen en te koken. Toen een vriend van haar een letsel kreeg aan zijn hand, heeft ze hem weten te stimuleren om met haar mee te gaan. Ook hij is nu een vrijwilliger bij Dichterbij. Ze heeft hem weer een doel gegeven en samen dragen ze hun steentje bij aan de maatschappij, stelt ze. “Eerst ging ik naar Dichterbij voor mijn neefje maar naarmate de tijd verstreek kwamen er steeds meer cliënten bij ons zitten. Ik heb ze allemaal in mijn hart gesloten. Sindsdien neem ik ze allemaal mee op avontuur. Zo gaan we naar Funpop, Winterzon, maar ook vrijdagavond naar de disco. Het is schitterend om te zien hoe intens ze kunnen genieten van de muziek. En als ik dan even gek ga dansen, dan kijken ze me aan, schieten in de lach en gebaren naar elkaar dat ik niet goed wijs ben”, vertelt Nellie lachend.

Haar man is vrachtwagenchauffeur en helpt haar bij de activiteiten die Nellie met haar cliënten onderneemt. “De truckrun vinden ze bijvoorbeeld fantastisch!”, vertelt ze enthousiast. “Maar soms is het ook moeilijk hoor. Als ik bijvoorbeeld met mijn cliënten op het terras zit en de bediening vraagt aan mij wat ze willen drinken. Dat vind ik lastig. Het is jammer dat mensen zo anders omgaan met gehandicapten. Gehandicapten zijn vaak gewoon volwassen mensen die een beperking hebben. Maar dit betekent niet gelijk dat ze dom zijn of incapabel.” Nellie hoopt met haar uitstapjes de gehandicapten hun beperking even te laten vergeten. “Ze zijn niet anders dan jij en ik.” Wat ze er voor terug vraagt is niet veel: “Een knuffel en een glimlach is het mooiste cadeau dat je kan krijgen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie