Bestuursleden weg uit dorpsraad Melderslo

26-10-2017 door: Redactie
They Hagens (62) en Lei Kristal (56) stoppen na twaalf jaar met de dorpsraad in Melderslo. Hagens was jaren voorzitter, Kristal was secretaris. “Alleen met een dorpsraad kan een dorp leefbaar worden gehouden.”
maskTop
Bestuursleden weg uit dorpsraad Melderslo
maskBottom

Hagens en Kristal kwamen twaalf jaar geleden in de dorpsraad terecht. “De toenmalige dorpsraad stopte er helemaal mee na een conflict. Synthese kreeg toen de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe dorpsraad en via een informatieavond zijn we er toen eigenlijk ingerold”, vertelt Hagens. Sinds die tijd hebben ze veel kleine dingen bereikt. Hagens: “In een dorpsraad moet je genieten van de kleine dingen die je bereikt.” Kristal vult aan: “De kleine resultaten waar wel veel mensen tevreden over zijn, zoals de verlichting op de weg naar het sportpark.”

Een dorpsraad is volgens Hagens en Kristal van cruciaal belang. “Een dorpsraad moet het dorp leefbaar houden, dat is de belangrijkste taak”, legt Hagens uit. “Zonder dorpsraad heb je geen stem in de politiek en kun je dus ook weinig bereiken.” Hagens en Kristal zijn zeker trots op wat ze de afgelopen jaren bereikt hebben met de dorpsraad. Hagens: “We hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in de woningbouw en er is dan ook veel gebouwd. Huurwoningen voor de jeugd, maar ook levensloopbestendige woningen voor de ouderen. Zo konden we jeugd behouden, maar was er voor de ouderen ook de mogelijkheid om te blijven. Als dat mogelijk is, bloeit het verenigingsleven en dan bloeit ook een dorp.”

Toch komt aan het dorpsraadverhaal nu een einde voor beide heren. “De jeugd is nu aan de beurt”, zegt Kristal. “Jongeren kunnen nieuwe inzichten en contacten brengen en dat is ook van groot belang.” Ook zijn de dorpsraadwerkzaamheden de laatste jaren een beetje een routine geworden voor de mannen. “Ik heb twaalf jaar in de dorpsraad gezeten, en ik begin een beetje bedrijfsblind te worden”, legt Hagens uit. “Het zijn steeds andere
thema’s waar we ons mee bezighouden, maar de weg die we bewandelen blijft hetzelfde. Ik ben minder scherp en stop minder pit en energie in de dorpsraad.”

Dat een dorpsraad energie kost voor de leden, dat is zeker. Stiekem zijn Hagens en Kristal de afgelopen jaren ook wel veel bezig geweest met hun dorpsraadwerkzaamheden. Toch zijn de mannen niet bang dat de dorpsraad verdwijnt. Ze twijfelen er niet aan dat de dorpsraad twee of drie nieuwe leden vindt na hun vertrek. “Er staan wel mensen op, zeker in een dorp als Melderslo. De mensen weten dat een dorpsraad nodig is”, zegt Hagens. Kristal: “Melderslo is sterk. Als het nodig is dan zijn de inwoners er allemaal.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie