'Vooral de Heerenzaal is mooi geworden'

15-9-2016 door: Redactie
Kasteel Huys Ter Horst was op zondag 11 september voor even weer gehuld in middeleeuwse sferen. Tijdens deze Open Monumentendag vond de officiŰle opening van enkele gerestaureerde delen van het voormalige kasteel plaats, die aangekleed werd door middeleeuwse spellen en attracties.
maskTop
'Vooral de Heerenzaal is mooi geworden'
maskBottom

Het is zondagmiddag en een jongetje klimt in het touw dat aan de ingang van Kasteel Huys Ter Horst is gehangen. Aan de zijkanten van de ingang hangen enkele middeleeuwse vlaggen. Hier heeft vandaag, tijdens Open Monumentendag, de officiële opening van het herbouwde gevanghuis, de Heerenzaal en de Diefput plaatsgevonden. Het zijn drie delen van het kasteel dat hier ooit stond die vandaag officieel af zijn gekomen. “Het is jammer dat er niet meer is overgebleven van dit kasteel”, zegt bezoeker Hans, die samen met zijn vrouw door de ruïnes van het kasteel loopt. “Maar de ruimtes die zijn opgeknapt zien er indrukwekkend uit. Vooral de Heerenzaal is mooi geworden.”

De Heerenzaal is een van de grootste herstelde ruimtes van Kasteel Huys Ter Horst en bevindt zich op de begane grond. In het midden van de ruimte staat een tafel die bedenkt wordt met bloemen. Het voormalige gevanghuis grenst aan de Heerenzaal. Aan de muren hangen schilderijen met lijsten in middeleeuwse stijl. “Die zijn gemaakt door Hollender Sjeng (in de regio ook wel bekend als Jan Jakobs, red.), een onderbelichte amateurschilder hier uit de buurt”, aldus Theo Huberts van stichting Kasteel Huys Ter Horst. Hij heeft deze dag samen met andere vrijwilligers van de stichting en in samenwerking met Jong Nederland Horst op poten gezet. Als de activiteiten op zijn einde lopen, blikt hij terug op de dag. “We hebben genoeg volwassenen gehad, maar hadden meer kinderen verwacht.” Door concurrentie van andere evenementen is dat volgens Huberts niet gelukt. “We moesten dit vanwege Open Monumentendag vandaag organiseren. Dus je bent gebonden aan de datum. Daar komt bij dat het seizoen van Jong Nederland nog moet beginnen.”

De kinderen die er wel waren, zijn getrakteerd op een toneelspel dat draaide om een boef die opgesloten was in de herbouwde diefput, de plek in het kasteel waar vroeger gevangenen werden opgesloten. Leo Smedts, ook van stichting Kasteel Huys Ter Horst, had de eer een baron te mogen spelen. Hij is net klaar met optreden. “Het was leuk om te zien hoe er werd meegeleefd door de kinderen. Ik geloof dat het spel wel is aangeslagen.” De Diefput is inmiddels ook te boeken als escape room, het concept waarbij mensen opgesloten zitten in een ruimte en puzzels moeten oplossen om eruit te komen. Huberts: “De uitdaging van deze escape room is dat je zonder techniek puzzels oplost. Dat moet je binnen het uur doen, wat tot op heden nog niemand is gelukt.”

Disclaimer | Copyrightę 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie