Vinylzuchtige Types draaien plaatjes

5-10-2017 door: Redactie
Op de Hiltho 2017 in Horst staan de Vinylzuchtige Types voor de eerste en laatste keer achter de draaitafel. Het dj-collectief, bestaande uit acht heren uit de gemeente Horst aan de Maas, draait plaatjes en singles uit de jaren 60. De hele Hiltho-week staan zij achter de draaitafel en zorgen ze ervoor dat de voetjes van de vloer gaan.
maskTop
Vinylzuchtige Types draaien plaatjes
maskBottom

Jan Huijs (58) wordt door de groep gezien als de grote initiator van de Vinylzuchtige Types. “De organisatie van de Hiltho heeft contact met mij gezocht met de vraag of ik een manier wist om het evenement van entertainment te voorzien. Toen ben ik eigenlijk direct naar onze vriendengroep gestapt met de vraag of ze het leuk zouden vinden om eenmalig een dj-collectief te vormen in plaats van een groep mannen die over muziek praat”, aldus Jan.

De vriendengroep, genaamd het Huysbuisconclaaf, stamt nog uit de tijd van het cd-branden. “Onze vriendengroep is ontstaan door middel van collegialiteit”, vertelt Ton Peeters (55). “Bij de gemeente Horst in de Maas is het allemaal begonnen.” “We hielden allemaal ontzettend van muziek en onze muzieksmaak is vrij divers. We vulden elkaar goed aan”, vult Jan aan. “We lieten elkaar nieuwe nummers horen die we tegen waren gekomen, wisselden muziekbladen aan elkaar uit en dat doen we nu nog steeds. Het enige verschil is dat we nu spotifylijsten gebruikten in plaats van cd’s maken.”

Alle acht de heren hebben al sinds jong af aan een liefde voor muziek. Daarnaast weten ze, naar eigen zeggen, wat de betere muziek is. “Voor de Hiltho gaan we de singles van het voormalig jongerencentrum de Vlies gebruiken. Dit zijn vierduizend singles”, vertelt Dion Wijnands (60). “We draaien vinyl, omdat vinyl echt hoort bij de jaren 60. De Hiltho is namelijk opgericht in 1967, dus we blijven in thema, ook met de muziek die we draaien.” “Daarnaast zijn we opgegroeid met vinyl”, vult Jan aan. “Vinyl is beleving. Je kunt het vastpakken, er staat informatie op de hoes en dat gevoel als de naald de plaat raakt en er een topnummer wordt afgespeeld, dat is fantastisch.”

Voor de mannen staan de jaren 60 gelijk aan vrijheid, lang haar en nieuwe muziek zoals The Beatles en The Rolling Stones. “In de jaren 60 is gewoon heel erg veel goede nieuwe muziek uitgebracht”, aldus Piet van den Munckhof (56). “Het was de tijd van de drive-in disco’s en van de jongerencentra zoals Zopo en de Vlies. Dus plaatjes uit dat tijdperk draaien is zeker geen straf.”

De Vinylzuchtige Types zijn de hele week door van 13.30 tot 24.00 uur in de spiegelzaal te aanschouwen. Naast plaatjes draaien, hebben ze ook nog een paar andere dingen voor de gasten van de Hiltho in petto: “Bekende Horsternaren zoals burgemeester Van Rooij zullen plaatsnemen achter de draaitafel en hun eigen top drie sixtiesplaten draaien”, vertelt Jan. “Ook organiseren we elke dag een popquiz waar mensen zich ter plekke voor aan kunnen melden. De opbrengst gaat naar stichting Hart en Kind.” “We hebben ook nog visuals geregeld” , aldus Ton. “Beeldmateriaal uit de jaren 60, van oude videoclips tot aan gebruiksvoorwerpen van een alledaagse dag in de jaren 60. Verzoekjes kunnen trouwens tijdens het optreden aangevraagd worden, mits ze aanwezig zijn, want het blijft wel vinyl.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie