Viering 800 jaar Horst aan de Maas

14-9-2017 door: Redactie
Een dialectversie van de rockopera Tommy, een uitvoering van The Passion in Lottum: het zijn slechts enkele van de vele ideeŽn voor de viering van 800 jaar Horst aan de Maas. De organiserende stichting 800 jaar Horst aan de Maas hoopt dat de ideeŽn met een subsidie van onder andere gemeente Horst aan de Maas in 2019 werkelijkheid gaan worden.
maskTop
Viering 800 jaar Horst aan de Maas
maskBottom

“We staan hier letterlijk op een stukje geschiedenis van Horst aan de Maas”, zegt Jan Duijf, die door de stichting is aangetrokken als creatief regisseur. Hier is in dit geval de Zuringspeel, de voormalige stortplaats in America. Waar tegenwoordig golfers een balletje slaan, werd tot 1991 het huishoudelijk afval van Noord-Limburg gestort. Wie nu bovenop de heuvel staat, het hoogste punt van Noord-Limburg, kan bijna alle dorpen van Horst aan de Maas zien liggen. De ideale plek om het interview te houden, vinden Duijf en voorzitter Arie Stas.

Tussen 800 en 1000 ontstonden verschillende dorpen: Broekhuizen, Broekhuizenvorst/Swolgen, Meerlo, Grubbenvorst, Lottum, Sevenum en Berkel (het huidige Horst). Ze hebben een vergelijkbare historie. Het oudste document, dat het bestaan van een dorp bewijst, verwijst naar Berkel, het toenmalige Horst. Het document is van 1219 en daarbij worden de patronaatsrechten van de kerken van Blerick en Berkel overgedragen aan de Abdij van Averbode. In 2019 wordt het ontstaan van alle dorpen van Horst aan de Maas gevierd. “We willen de viering van 800 jaar Horst aan de Maas groots gaan aanpakken. Een heel jaar lang worden in alle zestien kernen activiteiten georganiseerd. We starten op 1 januari 2019 en we eindigen op 31 december. We gaan nieuwe activiteiten opzetten en op sommige bestaande evenementen zetten we een ‘kroontje’, zodat die ook in het teken staan van het jubileum. Denk bijvoorbeeld aan het WK Bokkenollen in Griendtsveen of Baas van Horst aan de Maas.” De organisatie heeft al veel ideeën verzameld. De voorlopige begroting is op 435.000 euro gesteld.

De stichting hoopt dat gemeente Horst aan de Maas daarvan 200.000 euro voor haar rekening neemt en voor het overig bedrag garant staat. Stas: “In oktober neemt de gemeenteraad een besluit. Bestuur en werkgroepen gaan samen met de creatief regisseur de komende maanden alle ideeën en suggesties, die intussen verzameld zijn, inventariseren en selecteren. In december gaan we knopen doorhakken, zodat we daarna een heel jaar hebben om ons voor te bereiden. De werkgroepen zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de uitvoering van de activiteiten.” De twee hopen dat ook vanuit de dorpen zelf initiatieven komen. “Het wordt een evenwichtig programma, divers en verrassend. We willen bijvoorbeeld ook educatieve activiteiten gaan ontwikkelen die langer gebruikt kunnen worden door de scholen ”, aldus Stas.

Elke maand van het jaar komen nieuwe thema’s aan de orde. Zo is het in november 2019 75 jaar geleden dat Horst aan de Maas werd bevrijd. Ook daar wordt bij stilgestaan. Duijf: “We hopen iets te creëren waardoor bewoners nog meer interesse krijgen in de geschiedenis van hun dorp en er trots op zijn. Zodat ze beseffen dat het nog niet zo gek is wat we hebben. Het wordt een programma dat je door heel Horst aan de Maas voert.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie