Verre reizen als inspiratie voor expositie

14-6-2018 door: Redactie
Vader en zoon Gerard en Lucien Staals uit Grubbenvorst hebben beiden een liefde voor de schilderkunst. Gerard schildert al meer dan 40 jaar en Lucien heeft in 2008 na zijn studie het schilderen weer opgepakt. Nu zijn de werken van dit duo te zien in een expositie waar ze hun schilderijen, die gebaseerd zijn op hun reizen, tentoonstellen.
maskTop
Verre reizen als inspiratie voor expositie
maskBottom

Toen Lucien 8 jaar oud was nam zijn vader hem al vaker mee naar schilderlessen van Toon van de Ven in het Brouwershuis in Broekhuizen. Hij was de enige van de drie broers die geïnteresseerd was in de schilderkunst. “Ik was altijd wel creatief ingesteld en vond het leuk om met mijn vader mee te gaan”, vertelt Lucien. “Omdat mijn vader schilderde had ik thuis de mogelijkheid om ook met kwasten en verf in de weer te gaan. Zo is mijn liefde voor schilderen begonnen.” Gerard vertelt dat hij degene was die in eerste instantie zijn schilderijen tentoon mocht stellen. “Ik kwam op het idee om dit samen met Lucien te gaan doen. Het is namelijk een unieke ervaring om als vader en zoon op een expositie te staan.” Qua stijl heeft het duo zeker een aantal raakvlakken. Zo schilderen ze beide abstracte landschappen en laten ze zich inspireren door hun reizen. Ook gebruiken ze veel dezelfde kleuren: blauw, oker en een bruin zie je veel terug in hun schilderijen. Op de vraag of Lucien nog altijd advies vraagt aan zijn vader, antwoordt hij: “Zeker, we kunnen nog altijd veel van elkaar leren. Zo werk ik bijvoorbeeld met veel meer textuur, wat mijn vader nu ook wel eens is gaan doen. Het is leuk om zo samen bezig te zijn met onze hobby. Tegelijkertijd schilderen lukt ons dan weer niet, we moeten beiden op ons eigen moment ons kunnen uiten en ongedwongen kunnen werken.”

Inspiratie halen de mannen overal vandaan. Zo hebben ze beiden veel gereisd en zijn die plekken weer terug te zien in hun schilderijen. Landschappen van overal ter wereld zijn te zien op de doeken. Het thema van de huidige expositie is ‘A Space Oddyssey’, het is een ruimtereis die deze landschappen verandert in buitenaardse plekken. “Landschappen brengen iets aan de gang”, vertelt Gerard. “Abstract werk zorgt ervoor dat de verbeelding van mensen kan gaan spreken. Ik vind het belangrijk dat bijvoorbeeld kinderen ook geprikkeld worden om meer met hun creativiteit te doen. Ieder heeft zijn eigen talenten en het is mooi om ze op een creatieve manier te kunnen uiten.”

Naast de reizen die ze gemaakt hebben zijn verschillende teksten en films ook inspiratie geweest voor de schilderijen van Gerard. De tekst van het nummer Black Star van David Bowie is bijvoorbeeld iets dat terug komt in een van zijn kunstwerken. “Dit is een zwaarmoedig thema dat over de dood gaat”, vertelt Gerard. Ook teksten van onder anderen Leonard Cohen zijn een inspiratiebron geweest.Daar tegenover staat dan weer het Spaanse thema dat ook te zien is op de expositie. Het door Gerard vaak bezochte Spanje heeft hem geïnspireerd om de cultuur en het Spaanse temperament op het doek vast te leggen. De flamenco en het stierenvechten komen er bijvoorbeeld in terug.

De liefde voor het reizen zit duidelijk in de genen. Lucien heeft ook internationale thema’s, zoals ‘Across the border’, ‘Balkan evenings’ en Pays de Caux (de ruige Normandische kusten), die tentoon gesteld worden. Zijn stijl ligt volgens hem in een grensgebied tussen het realisme en de abstractie en is een mooie aanvulling op het werk van zijn vader. Van 4 juni tot en met 3 september zijn de in totaal 60 schilderijen van dit duo te zien in de Horstgraaf in Venlo.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie