Verhalen van de straat- Driekooienweg Evertsoord

25-1-2018 door: Redactie
We rijden er elke dag doorheen, maar staan er vaak niet bij stil: onze straten en hun namen. Naast de veelvoorkomende Kerk- en Schoolstraten hebben veel dorpen ook pareltjes van straatnamen die verankerd zijn in de geschiedenis van het dorp. HALLO Horst aan de Maas dook eerder al de archieven in en is nu terug met een nieuwe reeks. In deze aflevering de Driekooienweg in Evertsoord.
maskTop
Verhalen van de straat- Driekooienweg Evertsoord
maskBottom

De Driekooienweg in Evertsoord is vernoemd naar een herkenbaar punt in de Sevenumse Peel: ‘De Drie Kooien’. Vroeger stonden er op dit punt drie schaapskooien. Vanaf dit punt kon men door het uitgestrekte heide- en veengebied over slingerpaden en -wegen naar De Hees, De Steeg, ’t Kleef, Griendtsveen en America gaan. De schaapskooien stonden er niet voor niets. Vroeger lagen er in het Peelgebied grote heidevelden. Schapen hielden de heide kort en zorgden ervoor dat deze niet overwoekerd raakte door gras en bomen. Tot in de twintigste eeuw stonden er aan de randen van de Peel dan ook nog talrijke schaapskooien. Ze werden daar neergezet door boeren, die over een met een herder rondtrekkende schaapskudde beschikten

De kooien vormden schuilhutten en nachtverblijven voor de dieren. Naast een dierenverblijf, hadden de schaapskooien in de Peel nog een andere functie, die met de landbouw te maken had. De op de kooibodem verzamelde mest van de schapen, werd samen met heideplaggen naar de akkers gebracht om deze te bemesten. Dat was nog een flinke klus: voor de bemesting van één hectare bouwland waren circa zes hectare heide en schapen nodig. Een van de drie schaapskooien bij De Drie Kooien was ‘Pauls Koeije’. Rond 1900 werd deze in de Peel afgebroken en bij de boerderij van de familie Baeten in de Hees weer opgebouwd. Daar deed de kooi dienst als opslagplaats. Tot begin 1990 verkeerde ze nog in een redelijke staat. Door de voorjaarsstorm van 1990 werd het bouwwerk echter flink beschadigd. Door samenwerking met de familie Baeten, Heemkundevereniging Sevenum, Staatsbosbeheer en enkele belangrijke sponsors werd de schaapskooi in 1991 opgemeten en afgebroken. In 1996 werd ze in de Mariapeel herbouwd, niet ver van haar oorspronkelijke standplaats, tussen knooppunt 53 en 54. Hier heeft ze weer haar oorspronkelijke functie gekregen en dient ze als kooi voor schapen en geiten. Op deze kooi na zijn bijna alle schaapskooien de Peel in de loop der jaren verloren gegaan. Ook schapen zijn er minder dan vroeger in de Peel: ze zijn grotendeels vervangen door Nederlandse landgeiten. Deze geiten zijn erg nuttig bij het open houden van het peellandschap.

Bronnen: IVN.nl, LGOG Ter Horst, Stichting Schaapscompagnie Merselo, Ontwikkeling van het Sevenumse Wegennet

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie