'Van hetzelfde bord eten'

3-9-2015 door: Redactie
Het centrummanagement van Horst wil met het nieuwe culinaire en culturele evenement Van Horster Land, Horst als agrarische gemeente op de kaart zetten. En bij de agrarische sector hoort niet alleen de Horster cultuur, maar zeker ook de Poolse cultuur, vindt de organisatie.
maskTop
'Van hetzelfde bord eten'
maskBottom

“We hebben heel veel reacties gekregen”, vertelt Jan Nabben van het centrummanagement en voorzitter van de Van Horster Land organisatie. “Toen we naar buiten brachten dat we met dit evenement ook de verbinding tussen de Horster en de Poolse cultuur centraal wilden stellen, kregen we ontzettend veel positieve reacties.” Samen met gemeente Horst aan de Maas en verschillende Poolse en Horster verenigingen organiseert het centrummanagement dit evenement op zaterdag 12 en zondag 13 september om Horst als agrarische en groene gemeente op de kaart te zetten.
De combinatie met een ander onderwerp in die sector, de integratie van Poolse inwoners, was volgens de organisatie snel gemaakt.

Nabben: “Poolse immigranten maken een groot deel uit van de agrarische sector in de hele gemeente. De laatste tijd zie je steeds meer dat zij zich ook definitief hier vestigen.
Ze dragen bij aan de economie hier en zijn een belangrijke groep in onze maatschappij geworden. Dat was voor ons een aanleiding om tijdens Van Horster Land de Poolse en Horster inwoners kennis te laten maken met elkaars cultuur.”

De Poolse Zaneta Janik woont vijf jaar in Nederland en heeft een eigen bedrijf waarmee ze Polen die in Horst aan de Maas komen wonen, ondersteunt. In de organisatie van Van Horster Land helpt zij mee met het Poolse gedeelte van het evenement. “Polen hebben niet altijd een positief imago hier in de buurt”, stelt zij.
“Het is goed dat de mensen uit Horst meer leren over de Poolse cultuur.
En andersom natuurlijk ook. Een Pools gezegde is: wil je iemand beter leren kennen, dan moet je van hetzelfde bord eten.”

Tijdens Van Horster Land staat het centrum van Horst helemaal in het teken van de Horster en Poolse cultuur en keuken. Ina van Helden van het centrummanagement: “Er zijn muziek- en danspodia, tentjes met streekgerechten en het Citaverde College heeft demonstratietuintjes aangelegd. En dit alles in het teken van zowel de Poolse als de Horster cultuur.” Op zondag 13 september vindt een speciale Oogstdankviering, een Poolse traditie, plaats in de Lambertuskerk. Ook is er voor de Poolse inwoners van Horst informatie te vinden over het verenigingsleven in Horst of andere instanties die hen met hun integratie kunnen helpen. Nabben: “Ook voor de Polen is het belangrijk dat ze zich openstellen voor onze cultuur. Wij willen hen daarbij helpen. Dat is ook meteen de sterkte van Horst. Wij doen het samen, dat onderscheidt ons.”

Van Helden: “Het evenement is veel groter geworden dan we van tevoren gepland hebben. We hebben zelfs deelnemers moeten teleurstellen uiteindelijk, omdat er zoveel mee wilden doen. Het is een van de grootste dingen die we als centrummanagement hebben georganiseerd.” Het liefst wil het centrummanagement ieder jaar een culinair evenement organiseren in Horst, maar in welke vorm weet zij nog niet. Voor dit jaar hopen ze op duizenden bezoekers die van de twee culturen komen proeven.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie