'Nieuwe uitdagingen voor de boeg'

5-10-2017 door: Redactie
Kees van Rooij is voorgedragen als burgemeester van de Brabantse gemeente Meierijstad. Dat werd woensdag 27 september bekendgemaakt. De verwachting is dat Van Rooij in december wordt benoemd. De redactie van HALLO legde hem bij zijn naderende afscheid als burgemeester van Horst aan de Maas enkele keuzemogelijkheden voor.
maskTop
'Nieuwe uitdagingen voor de boeg'
maskBottom

Met of zonder snor?
Resoluut: “Zonder. Ik heb enkele jaren geleden meegedaan aan Movember om aandacht te vragen voor prostaatkanker en heb daarvoor mijn snor laten staan. Dat was geen succes thuis, vooral niet bij Jolanda, mijn vrouw”, grinnikt hij. “Je wordt in je functie als burgemeester regelmatig gevraagd iets voor een goed doel te doen. Je kunt niet alles doen, dus maak je keuzes. Het moet bij je passen. Ik denk dat er niet veel burgemeesters zijn die hun snor hebben laten staan voor Movember of die bijvoorbeeld mee hebben gedaan met de Ice Bucket Challenge. Je bent ambassadeur van de gemeente en hebt daarin ook een rol te vervullen. Je bent een boegbeeld en je moet passen dat die positie niet belachelijk wordt gemaakt. Als je kijkt naar landelijke of lokale goede doelen, dan hebben lokale wel mijn voorkeur. Zo is bijvoorbeeld ook mijn betrokkenheid bij de Funfactor (een onderdeel van het muziekfestival Funpop voor mensen met een beperking, red.) ontstaan. Vanuit mijn functie als burgemeester vind ik het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving.”

Bootcamp of bankhangen?
“Ik heb lange tijd niet aan sport gedaan en heb het op een gegeven moment weer opgepakt. Burgemeester is een zittend beroep en ik heb gemerkt dat het fijn is om na een lange dag vergaderen een uur of anderhalf in de sportschool bezig te zijn. Het maakt je fitter voor afspraken die je daarna soms nog hebt staan. Door mee te doen aan bijvoorbeeld het Rundje um ut Hundje promoot ik dat bewegen goed voor je is en daarnaast ook de Gezondste Regio 2025. Het is wel zo dat ik gebruik moet maken van het moment, als ik wil gaan sporten. Ik probeer het echter vol te houden en er de tijd voor te nemen. Een avondje Netflix, daar doe ik niet aan. Ik merk wel dat ik op ideeën kom als ik bijvoorbeeld gras aan het maaien ben. Je kunt dan de zaken in je hoofd ordenen en verbanden leggen. Ik ben wel altijd ‘aan’, ja. Het waakvlammetje blijft branden, ook als ik op een feestje of zo ben. Dan hoor ik iets en bedenk hoe ik dat op het werk zou kunnen toepassen. Zo is het idee van de 24-uurssessie met de gemeenteraad ook ontstaan. Je hebt dat tv-programma 24 uur met…, waarin gesprekken echt tot de kern gaan en niet aan de oppervlakte blijven. Dat wilden we ook met de 24-uurssessie.”

Kees of burgemeester Van Rooij?
“Beide. In burgemeester Van Rooij zit ook Kees en Kees is de burgemeester van Horst aan de Maas. Als de functie het vereist ben ik burgemeester, maar in de dagelijkse omgang word ik gewoon Kees genoemd. Dat ligt onder andere aan de aard van het gesprek, of het formeel of informeel is.”

Gemeenteraadsvergadering of 60-jarig huwelijk?
“Het is leuk om een echtpaar te feliciteren met een 60-jarig huwelijk. Je bent dan bij een feestelijke happening. Het besturen van de gemeente is een belangrijke taak en ik kan echt genieten van de discussies in de gemeenteraad. Al geef ik toe dat het soms ook wel eens saai kan zijn. Of ik vaak te horen krijgen dat je als burgemeester alleen maar lintjes en bloemen uitreikt? Dat valt wel mee. Wel vinden mensen dat ik bij veel gebeurtenissen aanwezig ben. Dan kom ik weer op die rol als boegbeeld uit: als de burgemeester ergens is, dan is het vaak officieel en worden er foto’s gemaakt. Dan ben je letterlijk in beeld. Een burgemeester is 24 uur per dag een openbaar figuur, al merk ik wel dat de mensen het hier respecteren als je ergens privé bent. Ik kan ook heel relaxt op een terrasje zitten.”

Vloggen of speechen?
“Vloggen, dat heb ik nog nooit gedaan, dat wil ik straks in Meierijstad gaan oppakken. Het is een manier om met de jeugd tussen de 12 en 18 jaar in contact te komen. Gouverneur Theo Bovens heeft me daarin geïnspireerd. Je bent burgemeester van iedereen en wilt met de hele samenleving praten. We leven in een multimediale samenleving. Ik vind het goed om mensen op de hoogte te houden van wat een burgemeester allemaal doet, daar gebruik ik ook Facebook en Twitter voor. Speechen heb ik in de loop van de tijd geleerd. Oefening baart kunst, al kan ik jaloers zijn op mensen die voor de vuist weg een geweldige toespraak kunnen houden.”

Horst aan de Maas of Meierijstad?
“Meierijstad wordt voor mij de toekomst. In Horst aan de Maas heb ik me echt thuis gevoeld, ik hoop dat dit straks in Meierijstad ook zo is. Ik zie veel overeenkomsten tussen beide gemeenten. Zij zijn allebei vanuit een herindeling ontstaan, zijn beide de grootste qua oppervlakte in hun provincie en hebben een ondernemend karakter. Er overheerst een gevoel van dankbaarheid bij mijn afscheid. Maar tegelijkertijd draait de wereld door en is het goed dat er na twaalf jaar een nieuw gezicht komt in Horst aan de Maas. Ik heb nieuwe uitdagingen voor de boeg en voor mijn opvolger is er nog voldoende te doen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie