Vakantietip: Chelmno

10-8-2016 door: Redactie
De Poolse stad Chelmno wordt ook wel eens het kleine Krakau genoemd. Het historische centrum kent veel mooie plekjes en bijzondere bezienswaardigheden waaronder relieken van de Heilige Valentijn. Het is ook de plek waar Zaneta Janik werd geboren en tot haar zestiende woonde.
maskTop
Vakantietip: Chelmno
maskBottom

Elk jaar gaat Zaneta op vakantie naar haar geboortestad om haar moeder en overige familie die daar wonen, te bezoeken.
“Chelmno is echt een mooie stad. Er wonen ongeveer 20.000 mensen en de sfeer is een beetje vergelijkbaar met die van Horst. De inwoners zijn open en vriendelijk, echt geïnteresseerd in anderen en dat vind ik ook van de mensen in Horst. Ik voel me daar veilig en welkom”, vertelt ze.

Chelmno is gelegen op negen heuvels aan de rivier de Vistula, ongeveer 40 kilometer van Torun en dertig kilometer van Grudziadz. Het bijna 800 jaar oude stadscentrum is afgesloten voor vrachtverkeer en dus ideaal om te wandelen en te fietsen. “Als ik een stad bezoek, vind ik het altijd erg interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis. Dan besef je weer hoe groot en oud de wereld is.”

Chelmno is ook de stad van de liefde. In de Maria Hemelvaartkerk wordt een relikwie van de Heilige Valentijn bewaard. Valentijnsdag wordt er daarom elk jaar volop gevierd.
Tijdens deze dag zijn er concerten en is er een speciale heilige mis voor verliefde stelletjes. “Ook worden er dan bijzondere broodjes gebakken met kruiden die bekend staan als afrodisiacum”, lacht Zaneta. In dezelfde kerk hangt ook een afbeelding van de Madonna. Aan dit schilderij worden speciale krachten toegeschreven. “Het verhaal gaat dat er moeder met een ernstig ziek kind, het was blind, op een dag bij het schilderij bad om genezing. Toen zij daarna weer naar buiten gingen, opende het kind zijn ogen en kon het weer zien.”

Naast het bezichtigen van historische monumenten is er nog meer te doen in Chelmno. “Je kunt er onder andere een kajaktocht maken of paardrijden en er zijn diverse leuke restaurantjes. Het is echt een aanrader voor de vakantie.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie