'Van boeken kaften had ik nog nooit gehoord'

19-10-2017 door: Redactie
Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker, zo’n tussenjaar. Ook jongeren uit Horst aan de Maas kiezen er soms voor om er een jaartje uit te gaan. Maud Kleuskens (16) uit Melderslo zit voor één jaar in Amerika, in Benton City in Washington. Daar leidt ze het leven van een normale Amerikaanse scholier. Maar niet alleen Amerikaanse high schools zijn plekken voor uitwisselings­studenten, ook Horst aan de Maas kan een bestemming zijn. Aja Bos (16) uit Boulder in Colorado, Amerika woont vijf maanden in Melderslo, bij Mauds familie om hier het leven van de Dendron-scholiere te ervaren
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Toen Maud aankwam in Amerika, is ze eerst een paar dagen in New York geweest. Daarna reisde ze door naar Benton City, waar ze werd ontvangen door haar gastfamilie. Daar voelt ze zich na een week of acht goed thuis. “Ik moest wel wennen aan het feit dat alles zo ver uit elkaar ligt. Het dichtstbijzijnde winkelcentrum is bijna een half uur rijden”, vertelt ze. “Ook is het heel druk in mijn gastgezin, ik heb amper een moment rust. Maar inmiddels ben ik daar aan gewend en heb ik ook echt een klik met de familie.” Ook op school was het even wennen. Het Amerikaanse schoolsysteem is heel anders dan dat wat Maud gewend is. “Hier heb je bijvoorbeeld elke dag hetzelfde rooster”, legt ze uit, “en dus iedere dag de zes zelfde vakken, die je zelf per semester kiest.”

Een ander verschil met het Dendron College, is de zogenaamde school spirit. “Het is hier heel belangrijk om je school echt te supporten, daar worden zelfs speciale activiteiten voor georganiseerd, ‘assemblies’. En met sporten bijvoorbeeld, sport je namens je school in plaats van namens een sportvereniging.” Maud is van plan nog een sport te gaan beoefenen op haar school. “Volleybal misschien, of basketbal”, zegt ze. Eerst wil ze echter helemaal gewend zijn aan haar vakken. “Het vak US History bijvoorbeeld, dat gaat over de geschiedenis van Amerika en Washington, en daar weet ik nog helemaal niks vanaf. Dat is best lastig.”

Buiten school zit Maud in Amerika ook niet stil, er wordt veel ondernomen. “Momenteel hebben we het druk met de voorbereidingen voor Halloween. Met een groep van school maken we een spookhuis.” Verder ziet Maud tijdens haar jaar Amerika veel van het land. “Ik begon natuurlijk in New York, maar mijn gastgezin wil me ook veel laten zien. In het Labor Day weekend zijn we bijvoorbeeld naar het pretpark Silverwood in de staat Idaho geweest. Daarna zijn we doorgereisd naar Oregon. Verder staat er nog een reisje naar South Dakota op het programma, naar Mount Rushmore.”

Via haar reisorganisatie heeft Maud daarnaast nog een tripje van een week naar Hawaii gewonnen. “Ja, dat zit er ook nog aan te komen, maar wanneer weet ik nog niet precies”, lacht ze. “Daar is het in ieder geval lekker weer nu.” In Benton City begint de winter er namelijk aan te komen, en dat zal geen milde zijn. “Vorig jaar was het heel heftig, toen kregen de scholieren zelfs een week lang sneeuwvrij. Dat is een uitzondering, maar dat het koud gaat worden de komende maanden, is zeker.”

Hoewel het lang niet altijd gemakkelijk is om zo ver van huis te zijn in een andere tijdzone, heeft Maud nog geen moment spijt gehad van haar tussenjaar. “Ik vind het soms wel moeilijk. Als er thuis leuke dingen gebeuren met vrienden en familie, vind ik het heel jammer dat ik daar niet bij kan zijn. Vooral in het begin heb ik ook heimwee gehad. Maar dat wordt steeds minder. Het is vooral heel leuk hier”, lacht Maud.

“Mijn vader komt oorspronkelijk uit Nederland”, vertelt de Amerikaanse Aja. “Hij sprak altijd Nederlands met me, maar naarmate ik ouder werd, vond ik het stom om tweetalig te worden opgevoed en ben ik gestopt met Nederlands.” Drie jaar geleden kwam Aja voor het eerst in Nederland om haar familie op te zoeken. “Ik kwam erachter dat een ontzettend groot deel van mijn familie uit Nederland komt en zo is mijn interesse voor de taal en cultuur opnieuw aangewakkerd.” Toen Aja terugkwam in Amerika is ze weer begonnen met de Nederlandse taal leren. “Ik heb besloten om naar Nederland te komen omdat je een taal en cultuur het best leert als je een tijdje in het land zelf woont, zo ben ik uiteindelijk in Melderslo terechtgekomen.”

“Het grootste verschil tussen Nederland en Amerika zijn de afstanden. Toen ik hoorde dat ik naar het platteland ging, was mijn eerste gedachte dat ik dan waarschijnlijk buiten school nooit het huis zou verlaten. In Amerika is het platteland namelijk echt ontzettend groot en heb je een huis en een paar mijlen later nog een huis. Het is compleet afgezonderd van de buitenwereld en niets is op fietsafstand. Gelukkig valt dat hier reuze mee. Ik kan alles doen met de fiets, wat ook een groot verschil is. In Amerika gebruiken we overal de auto voor.”

Aja volgt op het Dendron College vakken van vwo 4 en ze volgt een vak van havo 4. “Ik vind school ontzettend leuk. Een verschil met Amerika is dat ze in Nederland schoolboeken hebben waaruit je opdrachten maakt, stukken leest en waar de proefwerken overgaan. In Amerika vertelt de docent je alles wat je moet weten en maak je daar aantekeningen over. Dus toen ik een boekenstapel kreeg die meer woog dan ikzelf, had ik in het begin geen idee wat ik er mee moest. Van kaften had ik echt nog nooit gehoord. Gelukkig heeft mijn gastfamilie me geholpen.”

Haar familie in Amerika mist ze wel, vooral haar broertje van 4. “Ik weet dat als ik terug kom hij ontzettend veranderd zal zijn. Mijn ouders bellen me en ze steunen me ontzettend in mijn keuze om een paar maanden in het buitenland te leven. Ze weten dat één van mijn grootste hobby’s reizen is en dat stimuleren ze ook. Ik hou ontzettend veel van mijn familie en ik mis ze, maar voor nu geniet ik gewoon ontzettend van het feit dat ik hier ben.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie