Uitsmijter van de Floriade

8-10-2012 door: Redactie
Een ei is een ei . Tenminste dat zou je denken. Tijdens het NK Uitsmijter Bakken wordt het tegendeel bewezen. Op zaterdag 6 oktober vond in Het Huis van de Smaak op de Floriade het NK plaats. Burgemeester Kees van Rooij nam hieraan deel.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De gemeente Barneveld staat bekend om het ei, daarom organiseert stichting Wereld Eidag ieder jaar de Wereld Eidagen. Dit vindt in het tweede weekend van oktober plaats. Het NK Uitsmijter Bakken is altijd het weekend ervoor. Dit jaar wordt het voor de vierde keer georganiseerd. "Het leuke aan dit NK is, is dat wij letterlijk de 'uitsmijter' van de Floriade zijn", vertelt Cees Hoogeveen, voorzitter stichting Wereld Eidag, trots. Er strijden drie groepen om een eerste plaats. Zo zijn er de prominenten, de professionals en de consumenten. In deze aparte rondes zijn alle deelnemers verplicht om eieren, champignons en brood te gebruiken. Wat ze verder willen, mogen ze zelf weten.

De prominenten, die het spits afbijten, staan klaar om de lekkerste en beste uitsmijter te bakken. Het is niet zo druk, maar dat mag de pret niet drukken. De zeven prominenten strijden om de eerste plaats in de rubriek Prominenten. Dat de wedstrijd heel serieus is, blijkt uit het strenge juryrapport. Zo let de vierkoppige jury op de eerste aanblik van de uitsmijter, de dikte en vorm van het brood, de vorm van het ei en de gaarheid van het eigeel, het gebruik van de champignons en de smaakcombinaties. Diegene die hier het hoogste op scoort, is de winnaar.

Burgemeester Kees van Rooij neemt het op tegen de wethouder van Gemeente Barneveld Gerard van den Hengel, die vorig jaar winnaar werd, en voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren Bart Jan Krouwel. Van Rooij is zichtbaar zenuwachtig en kijkt geconcentreerd voor zich uit. Na 15 minuten bakken, is hij klaar met zijn boerenuitsmijter met bruin brood, ham en champignons. Met volle overtuiging brengt hij het bord naar de jury, die in overleg gaat. Nu zijn alle prominenten klaar en is het tijd voor de prijsuitreiking. "De eerste prijs is voor Floriade-directeur Paul Beck. Hij heeft met zijn originele 'uitsmijterburger' ons weten te overtuigen. Het is de lekkerste en creatiefste uitsmijter", vertelt de juryvoorzitter.

Burgemeester Kees van Rooij is zichtbaar teleurgesteld. "Het was een leuke wedstrijd. Jammer dat ik niet gewonnen heb, maar ik heb wel een uitsmijter gebakken die ik graag zou opeten. Gelukkig kan ik wel koken, maar ik ben geen chef de cuisine."

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie