Uitreiking Yad Vashem onderscheiding

16-2-2018 door: Redactie
In het gemeentehuis van Horst aan de Maas werd donderdag 15 ­februari de Yad Vashem-onderscheiding postuum uitgereikt aan Anna Claessens – Bouten uit Grubbenvorst. De onderscheiding werd ­uitgereikt door Zijne Excellentie en ambassadeur van Israel, Aviv Shir-On en in ontvangst genomen door Tiny Claessens, dochter van Anna.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De onderscheiding werd uitgereikt door het Yad Vashem Instituut: een Israëlische rijksinstelling. Het doel van het instituut is de herdenking van de zes miljoen Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi’s en hun handlangers zijn omgebracht. Daarnaast eren ze ook mensen, die zelf niet Joods zijn, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden. De onderscheiding draagt de extra titel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’.

Anna was zelf niet Joods. Zij woonde met haar gezin in een boerderij in Grubbenvorst. De lokale pastoor, pastoor Vullinghs, riep tijdens de Tweede Wereldoorlog de lokale parochianen op om onderdak te bieden aan de Joden die dat zochten. Anna gaf hier gehoor aan en verwelkomde het paar Jaap en Klara Franschman in haar gezin. Ze gaf ze alles wat ze nodig hadden: kleding, eten en drinken. Jaap en Klara werden voor de buitenwereld Wim en Maria genoemd. Hun dochter Betty van vier dook onder in Heerlen, maar dat was Jaap en Klara in die tijd niet bekend. Anna hielp ze met het bieden van schuilplaatsen op verschillende plekken op de boerderij.

Dat bleef ze doen toen de Duitsers ingekwartierd zaten in de stallen van de boerderij en ze mannen ronselden voor de werkkampen in Duitsland. Spanningen liepen hoog op, waarbij Jaap geregeld moest schuilen in de zolder van het kippenhok. Na de oorlog werden Jaap en Klara herenigd met hun dochter in Amsterdam. Uiteindelijk verhuisden Jaap en Klara naar de Verenigde Staten, waar ze bleven wonen en waar hun familie generaties die volgden nog altijd wonen. Door de jaren heen hebben ze contact gehouden Anna en haar familie.

De Ambassadeur van Israël, Aviv Shir-On loofde Anna donderdag om de manier waarop ze haar huis beschikbaar stelde voor Jaap en Klara, ondanks het gevaar dat dit meebracht voor haar eigen familie. “Ze heeft niet alleen de levens van Jaap en Klara gered, maar ook de generaties van de familie Franschman die daarna zijn gekomen. Velen zouden zeggen dat ze een persoon was als ieder ander, maar dat was ze niet. Ze was een held, één van het type stille helden. Daarmee heeft ze niet alleen het geweten van de mensheid gered, maar ook dat van Nederland en de rest van Europa.”

Dochter Tiny Claessens laat in een korte voordracht weten dat ze door de jaren heen nog altijd contact hebben gehouden met de familie Franschman. “Zo kwam Klara in 1975 vanuit de Verenigde Staten over voor het dertigjarig huwelijk van mijn ouders. Toen mijn moeder in 1986 overleed, ontvingen ze een bloemstuk van de familie Franschman. Mijn relatie met Klara werd door haar altijd omschreven als die van zussen en zo voelde dat ook.” Tiny leest ook een korte brief voor, geschreven door Mascha Locher, kleindochter van Klara. Het gaat niet zonder emotie als ze de laatste regel voorleest: “Tiny, ik ben ontzettend dankbaar voor wat je moeder voor ons gedaan heeft.”

In een dankwoord tijdens de ceremonie geeft de zoon van Anna, Piet Bouten, aan trots te ze zijn op zijn moeder. “Er zijn veel leuke, maar ook minder leuke dingen die gepaard gaan met zo’n ceremonie. Op zo’n moment beleef je het toch allemaal weer opnieuw. Zelf heb ik weinig mee­gekregen van de oorlog, maar wat mij het meeste is bijgebleven, is hoe Klara mij heeft leren lopen. Het was aan haar te danken dat ik naar buiten kon lopen. Mijn moeder heeft vanuit haar geloof bijgedragen aan de geschiedenis. Het is dan ook een hele eer om deze onderscheiding voor haar in ­ontvangst te mogen nemen.”

Foto opsturen Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie