Uit Horst aan de Maas Emily Hermans

30-12-2015 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: modeontwerpster Emily Hermans, oorspronkelijk uit Broekhuizenvorst maar tegenwoordig uit Eindhoven.
maskTop
Uit Horst aan de Maas Emily Hermans
maskBottom

Emily Hermans (37) groeide op in Broekhuizenvorst, een beetje achteraf in een oude boerderij aan de Beerendonck. Daar woonde ze met haar ouders Cris en Ger en zus en broer Catherine en Floris. “We hadden altijd veel ruimte in mijn jeugd. Fysiek, want we hadden volop plek om te spelen bij ons huis, maar mijn ouders gaven ons ook alle ruimte om dingen te doen en te ontdekken. Er waren niet zoveel regeltjes thuis. Vriendjes en vriendinnetjes mochten altijd komen spelen, mee-eten of blijven slapen.”

Een eigen eilandje, zo omschrijft Emily de plek waar ze in haar jeugd woonde. “Ik had mijn eigen wereldje thuis. Een soort isolement, maar dan positief. Ik kon lekker verdwalen in de tuin en ronddwalen op ons erf. We hadden veel dieren, vooral varkens. Soms mocht ik mee op de tractor met mijn vader.” Emily en haar broer en zus werden heel vrij opgevoed en vormden met hun ouders een creatief en hecht gezin. “Op de middelbare school vond ik het daarom lastig om andere kinderen te vinden die dezelfde mindset hadden als mijn familie”, legt Emily uit. “Binnen mijn gezin had ik heel veel aansluiting en voelde ik me veilig, maar daarbuiten kon ik dat ‘thuisgevoel’ maar moeilijk vinden. Mijn middelbare schoolperiode was dan ook niet zo’n leuke tijd voor mij.”

Op haar zestiende ging Emily naar het Grafisch Lyceum in Eindhoven. “Vanaf het eerste moment dacht ik: dit is waar ik thuishoor. Op deze opleiding zaten heel veel verschillende types, maar iedereen was creatief. Ik voelde me eindelijk thuis.” Al heel vroeg wist Emily dat ze later iets creatiefs wilde gaan doen. Op het Grafisch Lyceum volgde ze eerst een opleiding Marketing en Media. Daarna ging ze verder met een commerciële modeopleiding aan het Amsterdam Fashion Institute. “Ik was heel erg geïnteresseerd in trends, prognoses en brand identity”, legt ze uit. Maar ook de textielvakken wekten Emily’s interesse. “Een docent zei tegen me: ‘ik zie jou ook mode maken’. Toen ben ik geswitcht naar de algemene modeopleiding en ben ik me gaan verdiepen in het zelf ontwerpen van mode.”

Tegenwoordig woont Emily in Eindhoven met haar partner Mark en dochter Annabelle (3). “Mijn afstudeercollectie heb ik meteen doorontwikkeld toen ik klaar was met de opleiding in 2004. Eerst had ik nog een aantal bijbaantjes, ik werkte zo’n 70 tot 80 uur per week. Geleidelijk aan kon ik wat bijbaantjes laten vallen, totdat ik me volledig kon richten op mijn eigen modelabel. Tegenwoordig heb ik al vier jaar personeel in dienst.” Met haar eigen label MLY focust ze op het unieke in iedere vrouw. “Ik houd me bijvoorbeeld bezig met de kleurenleer. Kleuren kunnen namelijk heel veel voor iemand doen, maar dan moet je wel weten welke kleur het beste voor je is. Daarnaast is silhouet ook belangrijk in mijn ontwerpen.”

Hoewel Emily al jaren gelukkig in Eindhoven woont, gaat ze nog graag terug naar Broekhuizenvorst. “Toen ik nog op mijn opleiding zat, kwam ik zelfs bijna ieder weekend nog naar huis. Mijn moeder heeft me altijd veel geholpen met mijn ontwerpen en denkt creatief met me mee. Ook was het handig dat ik daar veel ruimte had. Ik had allerlei wilde textielplannen, zoals leer brandmerken, en die kon ik dan mooi thuis uitvoeren. Daar heb je in een stad gewoon geen plaats voor. Eindhoven is een bruisende stad, daar houd ik echt van. Maar mijn eigen dochtertje groeit hier wel heel anders op dan ikzelf in Broekhuizenvorst.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie