Uit Horst aan de Maas

1-3-2018 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Wiel Spreeuwenberg en Wilma Jenniskens, geboren en getogen in Horst, maar tegenwoordig uit Bonaire.
maskTop
Uit Horst aan de Maas
maskBottom

Het paar is ten tijde van het interview toevallig enkele weken weer in Horst. “Het is wel even wennen om hier te zijn in het grijze, regenachtige weer. Op Bonaire is het vrijwel altijd dertig graden. Het regent er ook wel eens, maar niet zoals in Nederland. Het is wat dat betreft de omgekeerde wereld”, vertelt Wiel. Het verschil in weer maakte het voor het paar dan ook niet zo moeilijk om te settelen op Bonaire. “We zijn er compleet blanco heen gegaan en we hebben het over ons heen laten komen. Dat was voor ons de beste manier. Het is daar altijd goed weer, altijd zonnig, waardoor de mensen ook vrolijker en relaxter zijn. Dat was niet moeilijk om aan te wennen.” Wilma voegt hier aan toe: “Hoewel een frisse neus hier ook wel lekker is.”

Wiel en Wilma hebben allebei de ‘roots’ in Horst liggen; ze zijn er geboren en getogen. Het avontuur begon te kriebelen toen Wiel tijdens zijn baan als onderwijzer de mogelijkheid kreeg om gedetacheerd te worden naar Curaçao. Dat moest hij toen aan zich voorbij laten gaan, omdat beide zoons op dat moment nog volop naar school gingen. Toen deze allebei afgestudeerd waren en Wiel de kans kreeg om op Bonaire te werken, pakte hij die met beide handen aan. De oudste zoon
vertrok naar Canada en bouwde daar een leven op, terwijl de andere zoon met zijn ouders mee verhuisde. Dat is nu bijna zeven jaar geleden.

Wiel kon meteen aan de slag als leraar hospitality front office en Wilma vond een baan in de optiek, waar ze nog altijd werkzaam is. Wiel is tegenwoordig gepensioneerd, maar helpt twee dagen in de week uit bij zijn zoon. “Normaal gesproken is het andersom, dat de zoon uithelpt bij zijn vader”, grapt Wilma. Hun jongste zoon runt Adventure Makers Bonaire en verzorgt avontuurlijke tours op het eiland. “We hebben er absoluut geen spijt van dat we daar naar toe gegaan zijn, het is werkelijk een verrijking voor ons geweest”, laat Wiel weten en Wilma stemt daar knikkend mee in.

Het voornaamste verschil met Horst is hoe ‘multi-culti’ Bonaire is. Wiel: “Als we weer hier zijn valt ons op hoe blank Horst eigenlijk is. Veel culturen mengen zich heel snel op Bonaire, waardoor je veel nieuwe ervaringen op doet. Iedereen zoekt elkaar op. Zo hebben we ook veel steun gehad aan het Bonairiaans stel dat naast ons woonde toen we er net kwamen wonen. Wij zijn daar de Makamba’s (Papiaments voor Nederlanders, red.).” “Je leert de wereld door een andere bril te bekijken”, vertelt Wilma. “Iets wat iemand uit jouw vakgebied zeker kan zeggen”, voegt Wiel hier lachend aan toe.

“We kunnen op Bonaire alles krijgen wat er in Nederland ook is, met het verschil dat de keuze beperkter is. Je hebt er bijvoorbeeld geen tig soorten pindakaas, maar slechts één merk. Dat zorgt voor minder keuzestress, wat het een stuk relaxter maakt. We hebben er vooral geleerd dat leven met minder een net zo goed leven kan zijn”, zegt Wilma. “Het enige dat we echt missen is de babi pangang. Als we weer eens in Horst zijn, gaan we ook altijd even bij een Chinees restaurant langs.” Hoewel ze altijd als ‘op Bonaire wonend’ ingeschreven zullen en willen blijven, geven ze aan dat als ze allebei uitgewerkt zijn, wat vaker terug naar Nederland willen komen. Wilma: “Niet om weer hier voor vast te gaan wonen, maar om meer van de wereld te zien. We zouden dan meer rondtrekken door Europa en Nederland hier ook zeker in mee nemen. Daarnaast willen we dan ook wat vaker bij onze zoon in Canada langsgaan.” Voor nu geven ze wel aan dat ze nog altijd een sterke band voelen met Horst. “Zo willen we dit jaar toch ook weer eens de carnaval hier meemaken en dan voornamelijk de boetezitting hier op zaterdag (Hôrster Carnavals Parade, red.)”, vertelt Wiel.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie