Uit - Dominique Janssen

3-9-2015 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: voetbalster Dominique Janssen, geboren in Horst, maar tegenwoordig uit Londen.
maskTop
Uit - Dominique Janssen
maskBottom

Voetbalster Dominique Janssen (20) uit Horst maakte vlak na het WK een droomtransfer naar het vrouwenteam van het Engelse Arsenal. Omdat de competitie in Engeland zich in de zomer afspeelt, had ze weinig tijd om het WK te laten bezinken. HALLO sprak met haar een paar weken na haar transfer.

Stiekem wist de beste voetbalster uit Horst al tijdens het WK dat ze zou gaan spelen voor de Engelse topclub. “Je wilt het graag aan mensen vertellen maar je weet dat het niet kan. Vrienden zeiden: zeg het nou gewoon. Gelukkig heb ik het goed voor me kunnen houden”, zegt Dominique. Inmiddels woont ze samen met drie teamgenoten in een wijk aan de rand van Londen. Dat is vlakbij het trainingscomplex van Arsenal. “Eigenlijk is het een meisjesdroom die uitkomt.”

Dominique begon ooit met voetballen bij Wittenhorst. Daar speelde ze tot en met de B1 mee in verschillende jongenselftallen. Ze hoopte altijd al van voetballen haar werk te kunnen maken. Ze kreeg in de D- of C-junioren door dat dit wel eens echt zou kunnen gaan gebeuren. “Ik werd door de KNVB opgeroepen om te spelen voor het Nederlands elftal onder vijftien. Toen begon ik me te realiseren dat ik ook wel eens het grote Nederlands elftal zou kunnen halen”, aldus Dominique.

En dat doel haalde ze. Met het Nederlands elftal kwalificeerde ze zich voor het WK in Canada van afgelopen juni. Dominique wist na gesprekken met haar coach dat ze in principe op het toernooi niet in aanmerking zou komen voor een basisplaats. Ze wist dus dat ze alleen zou spelen als er iemand anders in het team geblesseerd zou raken. Haar moment kwam in de laatste poulewedstrijd tegen thuisland Canada. Verdediger Desiree van Lunteren viel uit, Dominique Janssen kwam erin. “Dat was echt gaaf. In een vol stadion spelen op een WK. Het is echt een ervaring die ik voor de rest van mijn leven meeneem.”

Door het gelijkspel tegen Canada plaatste het Nederlands elftal zich voor de achtste finales. Japan was daarin de tegenstander. De regerend wereldkampioen was met 2-1 te sterk voor het jonge Nederlands elftal. “Je weet dat je kan verliezen als je tegen Japan speelt. Zij waren op dat moment wereldkampioen. Ik denk dat we blij mogen zijn met onze prestaties op het WK”, zegt Dominique. Als reservespeler vond ze het soms moeilijk om vanaf de bank toe te moeten kijken. “Je weet dat je als reservespeler geen invloed kunt hebben op de wedstrijd. Ik was daarom wel extra blij dat ik mocht invallen tegen Canada.”

Dominique draagt Wittenhorst nog altijd een warm hart toe. “Ik merk dat ze me nu ik naar Arsenal ben gegaan nog beter aan het volgen zijn. Het maakt me trots als ze iets over me op Facebook plaatsen.” Ze is de club ook dankbaar. “Ze hebben me altijd alle mogelijkheden gegeven om me te ontwikkelen. Als ze me nu bijvoorbeeld vragen om iets te doen om het vrouwenvoetbal bij de club te stimuleren, doe ik het meteen”, zegt Dominique.

Ze heeft naar eigen zeggen nog geen tijd gehad om Horst en haar familie en vrienden te missen. “Ik zit nog in een rollercoaster. Ik geniet zo van mijn tijd hier dat ik nog niet veel heb kunnen nadenken”. Dominique weet wel waar ze met kerst is. “Thuis in Horst bij mijn moeder, broer en zus. Ik zie Horst als mijn echte thuis.”

Met Arsenal heeft Dominique op het moment van het interview al drie wedstrijden gespeeld. “We hebben zes punten gehaald. Dat is niet slecht, toch? Na mijn eerste wedstrijd kreeg ik al complimenten van de trainer hier”. Waar ze eerst bij haar club en in het Nederlands elftal in de verdediging speelde, heeft ze bij Arsenal nu een positie controlerend op het middenveld. “Daar speel ik het liefste. Ik weet dat ik dat goed kan.” Haar carrière staat sinds haar transfer volledig in het teken van voetbal. Ze traint vier á vijf keer in de week. Het leven van een fullprof zorgt ervoor dat ze goed rondkomt. “Ik kan er goed van leven. De club heeft voor een woning en een auto gezorgd.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie