UIT - Thijs Rutten

1-10-2015 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: schrijver, kunstenaar en docent klassieke talen Thijs Rutten (54), geboren in Melderslo maar inmiddels woonachtig in Groesbeek.
maskTop
UIT - Thijs Rutten
maskBottom

“Ik was een van de beste leerlingen”, zegt Thijs lachend over zijn tijd op de basisschool in Melderslo. De vroege jeugd was voor Thijs een leuke tijd. De overstap naar het Boschveldcollege in Venray vond hij ook spannend. In zijn gymnasiumtijd leerde hij nieuwe mensen kennen, maar behield hij zijn vriendengroep in Melderslo. “Het was een leuke groep. We hadden een keet waar we elkaar ontmoetten. Soms werd er flink gedronken. Niet door mij, ik was niet zo’n drinker.” Toen hij achttien was raakte Thijs het contact met zijn vriendengroep kwijt. Hij verhuisde naar Nijmegen.

Thijs was er achter gekomen dat hij op jongens viel en voelde zich als homoseksueel niet op zijn gemak in de Melderslose gemeenschap. “Ik ben, achteraf gezien, een beetje weggevlucht. In die periode was er niemand zoals ik. Ik heb echt vanaf mijn zestiende zitten wachten op het moment dat ik weg kon. Toch was het wel lastig om die switch te maken, want na je verhuizing is je leven ineens totaal anders.” Thijs liet behalve zijn vrienden ook zijn hobby paardrijden achter. “Dat heb ik tot mijn achttiende intensief gedaan.”

In Nijmegen begon Thijs aan een studie Klassieke Talen met als hoofdvak archeologie. “Dat vond ik helemaal niks. Het ging alleen maar over potjes en pannetjes. Ik heb het wel afgemaakt, maar ben tamelijk snel begonnen om ernaast theologie te studeren. Dat vond ik wel leuk.” Thijs omschrijft zichzelf als religieus, niet kerks. “Ik kom niet meer in de kerk, maar ben wel bezig met nadenken over iets wat groter is dan jezelf. Leven- en doodkwesties. Dat leeft heel erg. Dat merk ik in de workshops over kunst en spiritualiteit die ik geef. Het is heel interessant om naar aanleiding van wat je zelf maakt gesprekken te hebben over dat soort onderwerpen”, zegt Thijs. De theologie fascineerde Thijs dusdanig dat hij promoveerde in de christelijke spiritualiteit. Hij schreef een aantal boeken over dit onderwerp.

Thijs heeft de behoefte om dingen te creëren. Hij deed de kunstacademie in Arnhem en maakt schilderijen. “Ik vind het leuk om met verf te klooien. Het een op een met mijn penseel op het doek werken vind ik lekker. Ik wil contact hebben met datgene wat ik maak. Ook bij het maken van kunst laat ik me inspireren door godsdienst.” Hij combineert zijn kunstenaarschap met het lesgeven in de Klassieke Talen. Na het overlijden van zijn vader en omdat zijn moeder ernstig ziek bleek, keerde Thijs enkele jaren geleden terug naar Horst aan de Maas. Hij doceerde vijf jaar lang op het Dendron College in Horst. “Ik vind het een hele leuke school om les te geven. Ik denk serieus dat ik hier de prettigste leerlingen heb gehad.” Na het overlijden van ook zijn moeder geeft Thijs nu drie dagen in de week les in Nijmegen.

De nieuwste creatie van Thijs is zijn boek De Karmeliet, dat onder andere bij de boekwinkel in Horst te koop is. Het is een pleidooi in romanvorm om de verhouding tussen seksualiteit en religie opnieuw te doordenken. De basis voor het boek is gelegd in zijn tijd in een klooster in Italië. “Het is een fictief boek, maar de sfeer komt overeen met wat ik daar heb meegemaakt. Ik ging er als idealist naar toe en kwam cynisch terug.” Thijs vindt dat de katholieke kerk geen verantwoordelijkheid neemt voor het seksueel misbruik door haar priesters. Ook vindt hij dat er verkeerd met homoseksualiteit wordt omgegaan. “Ik heb vijfentwintig jaar gewacht zodat ik het boek zonder rancune kon schrijven.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie