UIT Horst aan de Maas - Roel Jacobs

10-9-2015 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Roel Jacobs uit Horst, maar inmiddels woonachtig in Thailand.
maskTop
UIT Horst aan de Maas - Roel Jacobs
maskBottom

Het paradijs voor backpackers en locatie van kaskraker The Beach, het beloofde land voor jeugdige levens­genieters, maar ook voor sekstoeristen. Prachtige stranden, ongerepte natuur maar ook vervuilde steden. Roel Jacobs (28), Horstenaar, woont en werkt tegenwoordig in Rayong, een stad aan de zuidkust van de Golf van Thailand. Jacobs: “Ik vond het altijd al leuk om te reizen, dus dit was voor mij ideaal. Veel vakantie, weinig werken en dat in een mooi land.”

Jacobs is docent Engels op het Assumption College Rayong. Als buitenlander werken in Thailand is moeilijk, een werkvergunning is verplicht, maar deze kan alleen worden aangevraagd door bedrijven. Om in aanmerking te komen voor een werkvergunning moet je een functie bekleden die niet makkelijk ingevuld kan worden door een Thai. Engels docent is zo’n functie. De vraag naar docenten is groot in Thailand. Ook Jacobs vond snel genoeg een baan: “Ik stuurde een mailtje en vrij snel zeiden ze al dat ik kon komen. Ik heb alles binnen twee weken moeten regelen. Pas toen ik in het vliegtuig zat, drong het tot me door wat ik eigenlijk had gedaan.”

Jacobs’ leven in Thailand bevalt hem. Om 08.00 uur begint zijn werkdag met het Thaise volkslied. De rest van de dag besteedt hij aan lesgeven en lessen voorbereiden. Als Westerling heeft Jacobs het goed in Thailand. Met zijn salaris van 45.000 Thaise baht – omgerekend zo’n 1.200 euro – per maand is hij een grootverdiener vergeleken met de rest van de bevolking. Het gemiddelde salaris van een Thai schommelt de laatste jaren volgens De Wereldbank rond 13.000 baht. Werknemers uit het Westen kunnen zodoende een veelvoud van dit bedrag verdienen.

Buiten de prachtige stranden en hete temperaturen verschilt Jacobs’ leven niet heel veel van zijn leven in Horst. “Als ik klaar ben met werk, ga ik eerst even sporten en eten. Daarna ga ik op bezoek bij vrienden voor een filmpje of een serie. En in het weekend gaan we gewoon de kroeg in”, aldus Jacobs. Ook heeft Jacobs de liefde gevonden in Thailand. Rapeepan Maoulo (28) is engineer bij KLM en is in augustus twee weken in Nederland geweest voor een cursus bij KLM Nederland. Daar bracht ze een bezoek aan de familie van Jacobs. Het hoogtepunt? Een avondje Babouche met broer Niek Jacobs (31).

Hoeveel jaar Jacobs nog in Thailand blijft, weet hij niet. Hij mist Horst niet zo vaak. Hoewel: “Ik ben laatst even in Nederland geweest. Ik heb een klein nichtje gekregen en opa en oma zijn al best wel oud. En nu ben ik toch weer tien maanden in het buitenland. Maar goed, ze zijn nog harstikke fit, dus waarschijnlijk zie ik ze volgend jaar wel weer. En voor de rest heb ik gewoon Skype, Facebook en Whatsapp. Dus je kunt elkaar eigenlijk constant bereiken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie