Toneelvereniging Grikon veertig jaar

19-5-2017 door: Redactie
Toneelvereniging Grikon uit Griendtsveen bestaat veertig jaar. Wat ontstond als idee in de kantine van de voetbalvereniging is uitgegroeid tot een ervaren, goede en gezellige groep toneelspelers.
maskTop
Toneelvereniging Grikon veertig jaar
maskBottom

Wien van Mullekom was erbij toen de kiem voor Grikon gelegd werd. “We zaten in de kantine van de voetbalvereniging toen we het enthousiast hadden over het toneelspelen van vroeger. Een moeder achter de bar zei toen tegen ons: ‘dan ga je dat toch weer doen.’ Ik heb daarop een oproep geplaatst in ons weekblad en niet veel later hadden we onze eerste vergadering, in het café.” Vóór Grikon had Griendtsveen ook een toneelvereniging, maar deze hield in de jaren 50 op met bestaan.

Van Mullekom: “We begonnen met simpele dijenkletsers als toneelstukken. Maar al snel wilden we iets serieuzer, stukken die érgens over gaan. En toen we in 1985 ter ere van honderd jaar Griendtsveen een stuk speelden kregen we ook wat geld in het laatje. Dit geld hebben we weer geïnvesteerd in een professionele regisseur.” Voorzitter René van den Munckhof voegt toe: “Tegenwoordig vragen we daarvoor ook alleen maar mensen die een opleiding hebben gedaan. We kiezen bewust voor dat niveau.”

Griendtsveen heeft een kleine zeshonderd inwoners. Toch weet het dorp genoeg bezoekers te trekken. Van den Munckhof: “Vanuit Griendtsveen komen er weinig mensen kijken, want er zijn ook gewoon weinig mensen. Maar ik denk dat zestig procent van onze bezoekers buitendorps is. Mensen die ieder jaar komen kijken zijn bijvoorbeeld afkomstig uit Venlo, Roermond of Deurne.” Van Mullekom weet nog dat oud-burgemeester Romé Fasol van de voormalige gemeente Horst altijd kwam kijken. “En als hij nu tijd heeft, dan komt hij nog. Bij zijn afscheid als burgemeester wilde hij zelfs een toneelstuk van ons.”

Toneelspelers komt Grikon ook niet tekort. Van den Munckhof: “Er komen regelmatig nieuwe spelers bij. Niet alleen vanuit Griendtsveen, we kregen pas twee nieuwe buitendorpse spelers. Wat wel speelt is dat we aan het ‘vergrijzen’ zijn. De gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger.” Maar ook daar zijn ze bij Grikon mee bezig. Onder leiding van Anita Rongen zijn ze een jeugdopleiding gestart. “Daar zitten nu zeven jongeren tussen de dertien en vijftien jaar die een prachtig stuk aan het oefenen zijn. Dit gaan we jaarlijks terug laten komen en de bedoeling is dat de jongeren dan op een gegeven moment doorstromen.” “Net als Ajax dat heeft”, lacht van Mullekom. “Of een andere club natuurlijk.”

Volgens Van den Munckhof en Van Mullekom heerst er in de vereniging een ontzettend goede sfeer. Van den Munckhof: “Iedereen kent elkaar goed. En bij toneelspelen is intimiteit soms erg belangrijk, want het is ook een stukje van jezelf dat je soms laat zien. Dus er moet ook veel vertrouwen zijn. Het clubje mensen draait ook vanzelf, iedereen doet waar hij of zij goed in is en na de repetitie blijven we meestal nog even kletsen.”

Omdat Grikon dit jaar veertig jaar bestaat wordt van donderdag 25 tot en met maandag 29 mei de voorstelling De Zelfmoordenaar gespeeld. De regie is in handen van Marnix Mulder. Van den Munckhof: “Dit toneelstuk hebben we jaren geleden ook al gedaan, dus dat komt helemaal goed.” De voorstellingen vinden plaats in De Zaal in Griendtsveen. Kijk voor meer informatie op www.grikon.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie